Δημήτρης Λιβιεράτος (1927 – 2023)

Η ΑΛΓΕΡΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κωδικός-ISBN: 31/2702+
Συγγραφέας: Λιβιεράτος, Δημήτρης
Εκδοτικός οίκος: ΔΙΦΡΟΣ

Η Αλγερινή Επανάσταση απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στη σύγχρονη ιστορία. Ο αγώνας του λαού της ουσιαστικά ανέτρεψε όλο το συγκρότημα της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αφρική. Η επανάσταση που άρχισε την 1η Νοεμβρίου 1954 ξεσήκωσε το ηθικό των όμορων χωρών. Και όσο κρατούσε και αντιμετώπιζε την επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων γινόταν ζωντανό παράδειγμα για τους λαούς, όπου δίσταζαν οι ηγεσίες τους. Η πιθανότητα εξέγερσης ήταν ορατή. Έσπευσαν λοιπόν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις. Το Μαρόκο έγινε ανεξάρτητη χώρα στις 2 Μαρτίου 1956 και η Τυνησία στις 20 Μαρτίου 1956. Μέχρι το 1960 ανετράπη όλο το συγκρότημα της Αφρικής και πολλά νέα ανεξάρτητα κράτη, όσο και αν ήταν αδύναμα, εμφανίστηκαν στη Μαύρη Ήπειρο. Η Αλγερινή Επανάσταση επέσπευσε τη διάλυση της αποικιοκρατίας και άνοιξε καινούργιους δρόμους. […](από τον πρόλογο του βιβλίου)

Ιουλιανά 1965

Της Λένας Βέρδε

Έρχονται στιγμές που η συνηθισμένη ροή των πραγμάτων, αυτή που θέλει τον απλό κόσμο να κινείται με βάση τις πρωτοβουλίες των ισχυρών, καταρρέει. Η αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία την περασμένη Παρασκευή, μετά την ηρωική αντίσταση χιλιάδων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους κόντρα στα τανκς και ματαίωσαν τα σχέδια των πραξικοπηματιών, ήταν μια τέτοια στιγμή.

Το γεγονός ότι συνέβη ακριβώς στην επέτειο των “δικών μας” Ιουλιανών του 1965, δεν είναι μόνο συμβολικό. Δείχνει ότι αν αξίζει να θυμόμαστε εκείνες τις 70 μέρες και νύχτες της εργατικής και νεολαιίστικης αντίστασης στο κοινοβουλευτικό τότε πραξικόπημα του Παλατιού και της Δεξιάς, είναι γιατί, πενήντα ένα χρόνια μετά, το “πεζοδρόμιο” εξακολουθεί να είναι η δύναμη που μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις.

Η έκρηξη του κινήματος ξεκίνησε στις 15 του Ιούλη. Εκείνο το βράδυ, ο φρέσκος στο θρόνο, 25χρονος τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ απέπεμψε από τη θέση του πρωθυπουργού τον Γεώργιο Παπανδρέου της Ένωσης Κέντρου που είχε κερδίσει τις εκλογές μόλις ένα χρόνο πριν με 53%. Και με τη συμφωνία του στρατού και της ΕΡΕ (της σημερινής ΝΔ), διόρισε μια κυβέρνηση “αποστατών”, που μέσα σε μια νύχτα μεταπήδησαν από το κόμμα του Παπανδρέου στην καμαρίλα του Παλατιού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ergatiki.gr

Ιουλιανά, ένα χρονικό των γεγονότων

15.7.65 Η πρώτη φάση της βασιλικής εκτροπής: ο Κωνσταντίνος δέχεται σε ακρόαση –που πριν αρνούνταν– τον πρωθυπουργό, κάνει δεκτή την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και αναθέτει το σχηματισμό κυβέρνησης στον πρόεδρο της Βουλής Γ. Αθανασιάδη-Νόβα. Διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αθήνα. Άγρια επίθεση της αστυνομίας.

«Τρεις εμφανίζονται στην αρχή: ο Νόβας, ο Κωστόπουλος, ο Τούμπας. Η διανόηση, το χρήμα, η πυγμή».

16.7 Δημοσιεύονται στον δεξιό τύπο οι τρεις επιστολές του βασιλιά στον πρωθυπουργό (8.7, 10.7 και 14.7). Διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα· διαμαρτυρίες απ’ όλη τη χώρα. Ορκίζονται 16 υπουργοί της νέας «κυβέρνησης» (μεταξύ αυτών τα στελέχη της ΕΚ Μητσοτάκης, Αλλαμανής, Παπασπύρου, Μπακατσέλος, Τούμπας). Στην Αθήνα η αστυνομία επιτίθεται με δακρυγόνα· 104 τραυματίες.

«Την Παρασκευή η νεολαία βρίσκεται πάλι στο κέντρο της Αθήνας διαδηλώνοντας την αντίθεσή της στο πραξικόπημα. Αργά το βράδυ η αστυνομία επιτίθεται βάρβαρα στο Σύνταγμα για να διαλύσει τη νεολαία. Γίνεται μάχη. Τα νιάτα αντιστέκονται στις επιθέσεις, στήνουν πρόχειρα οδοφράγματα, ανάβουν φωτιές».

Διαβάστε τη συνέχεια στο edromos.gr

Eπανέκδοση του βιβλίου “Αθλητισμός & Κοινωνικά Κινήματα”

Η συνεχής ζήτηση του βιβλίου, ειδικά με αφορμές σημαντικά γεγονότα στον αθλητισμό, είτε μέσα, είτε έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, οδήγησε τις εκδόσεις “Νότιος Άνεμος”, στην απόφαση να προχωρήσουν σε επανέκδοση του βιβλίου.

ο βιβλίο “Αθλητισμός & Κοινωνικά Κινήματα”, κυκλοφόρησε στις 6 Απριλίου 2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017 είχε πραγματοποιήσει περίπου 20 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με διοργανωτές μαζικούς φορείς και το συγγραφέα να αποδίδει το ποσοστό που του αναλογούσε σε σκοπούς σχετικούς με τη δράση του διοργανωτή – οικοδεσπότη.

Από τότε ο αθλητισμός συνεχίζει να γοητεύει ένα ευρύ κοινό, αλλά και να προβληματίζει με διάφορες λογικές και πρακτικές που αναπτύσσονται από υποσύνολα που βρίσκονται εντός του χώρου αυτού.

Θυμίζουμε τον πρόλογο του βιβλίου, που έκανε ο Δημήτρης Λιβιεράτος ιστορικός – συγγραφέας: “Ο Νάσος Μπράτσος παρουσιάζει στις σελίδες του μια σπουδαία εποχή για τον Αθλητισμό αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Τότε που ήταν ερασιτεχνικός, στηριζόμενος στην ατομική και ομαδική προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα των ανθρώπων. Τότε που δεν υπήρχε ακόμα επαγγελματισμός, βελτιωμένα φάρμακα, εμπόριο σωμάτων και προσπαθειών. Μπορεί σήμερα να μη μας φαίνονται μεγάλα τα ρεκόρ, αλλά στηρίζονταν πραγματικά στη μυϊκή και στην ηθική δύναμη του αθλητή. Την αγάπη του για το άθλημα που υπηρετούσε.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.ertnews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Δημήτρης Λιβιεράτος (1927 – 2023): Έφυγε ο Τελευταίος των Μοϊκανών

Παπανδρέου για Δημήτρη Λιβιεράτο: «Συνεπής στα ιδανικά της Αριστεράς»