Κύπρος: Η κρίση των οδοφραγμάτων

Επεισοδιακή διαδήλωση στο οδόφραγμα στην Λήδρας

7 Μαρτίου 2020
Επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, με τους δεύτερους να επιχειρούν να σπάσουν τον ισχυρό κλοιό της αστυνομίας της Κύπρου.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι Τουρκοκύπριοι αναφέρουν ότι η αστυνομία «χρησιμοποίησε σπρέι» και «ως αποτέλεσμα τραυματίστηκαν Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές και δημοσιογράφοι», ενώ δύο ασθενοφόρα τους μετέφεραν σε νοσοκομείο στις κατεχόμενες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι τα σημεία περάσματος έκλεισαν κατόπιν απόφασης της Κυριακής κυβέρνησης με αιτία την αντιμετώπιση μετάδοσης του κορωνοϊού.
Σε κριτική που δέχτηκε  ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την UNIFCYP, την λεγόμενη ειρηνευτική δύναμη Κύπρου του ΟΗΕ, ότι αποφάσισε “μονομερώς” σημείωσε πως είναι το κυρίαρχο κράτος που αποφασίζει για την προστασία της υγείας του λαού και δεν συναποφασίζει με το ψευδοκράτος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://slpress.gr/snews/kypros-epeisodiaki-diadilosi-sto-odofragma-stin-lidras-traymatistikan-4-astynomikoi/

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από Τουρκοκύπριους…

8 Μαρτίου 2020
Με τον τραυματισμό τεσσάρων μελών της αστυνομίας, σημαδεύτηκε η δικοινοτική εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ωρών 11.30π.μ.–1.30μ.μ. χθες, στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής αστυνομίας. Όπως αναφέρει η αστυνομική ανακοίνωση, περίπου 200 Ελληνοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές και 150 Τουρκοκύπριοι από την πλευρά των κατεχομένων, συγκεντρώθηκαν με σκοπό τη διάνοιξη του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας.
“Σε κάποια στιγμή, οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονταν στη νεκρή ζώνη, κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης σπρώχνοντας τους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, οι οποίοι δέχθηκαν πέτρες. Στη συνέχεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές, απετράπησαν από την αστυνομία από το να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν συνολικά τέσσερα μέλη της αστυνομίας, εκ των οποίων ο ένας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις, αφού είχε χτυπηθεί με μεταλλική πινακίδα από Τουρκοκύπριο διαδηλωτή”.
Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Ατυχής η παρέμβαση ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα οδοφράγματα»

6 Μαρτίου 2020
Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ατυχείς παρεμβάσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με την ανακοίνωση χθες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας παράλληλα ότι συνεργασία υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά την ευθύνη των αποφάσεων την έχει η κυβέρνηση της αναγνωρισμένης Δημοκρατίας.
Είπε επίσης σε σχέση με το μεταναστευτικό ότι από το 2015 μέχρι το 2019 έχει υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο της τάξης του 320% και ότι πρέπει «σεβόμενοι τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να λάβουμε μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος».
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://gr.euronews.com

Ως απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τα κόμματα την επιστολή ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τα οδοφράγματα

6 Μαρτίου 2020
Εντονες αντιδράσεις εκφράζουν τα κόμματα ΔΗΚΟ, Κίνημα Αλληλεγγύη , ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ για την παρέμβαση της ΟΝΦΙΚΥΠ σχετικά με το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού
Διαβάστε τη συνέχεια στο http://e-shocknews.com/?p=121125