Ζόργκε, ο άνθρωπος που προειδοποίησε για τη γερμανική επίθεση στην ΕΣΣΔ το 1941. Και η κτηνωδία του Στάλιν

Ποιος είναι ο κορυφαίος των κατασκόπων με τις θρυλικές ερωτικές επιδόσεις

Ενα νέο βιβλίο ρίχνει φως στη ζωή του ανθρώπου του Στάλιν στο Τόκιο, ενός πράκτορα απερίσκεπτου, ιδιαίτερα ψύχραιμου αλλά και θρυλικού όσον αφορά τις ερωτικές του επιδόσεις

Της Νατάσας Μπαστέα

Στις 14 Μαΐου 1938, έχοντας πιει ένα μπουκάλι ουίσκι, ο Ρίχαρντ Σόργκε, κατάσκοπος των Σοβιετικών με έδρα το Τόκιο, ανέβηκε στη μοτοσικλέτα του· λίγο αργότερα έπεσε πάνω σε τοίχο. Πριν χάσει τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο, κατάφερε να πει σε συνεργάτη του να του αδειάσει τις τσέπες, στις οποίες υπήρχαν αρκετά απόρρητα έγγραφα και αναφορές του στις ρωσικές υπηρεσίες που δεν είχαν ακόμα γραφεί σε κώδικα, καθώς και πολλά αμερικανικά δολάρια.

Η ευστροφία του τον γλίτωσε από το να αποκαλυφθεί και να συλληφθεί. Επίσης του επέτρεψε να γίνει, όπως γράφει ο Οουεν Μάθιους στο νέο του βιβλίο «Ενας άψογος κατάσκοπος: Ρίχαρντ Σόργκε, ο κύριος κατάσκοπος του Στάλιν», «ένας από τους σημαντικότερους κατασκόπους που έχουν ζήσει» – πολλές από τις κινήσεις του Σόργκε είχαν κρίσιμη επίδραση στην πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συνδυασμός απερισκεψίας και ψυχραιμίας υπό πίεση μαζί με τη φήμη του ως ακούραστου εραστή με δεκάδες κατακτήσεις έχουν καταγραφεί σε δεκάδες τόμους από μελετητές. Πάνω σε αυτές τις μελέτες στηρίχθηκε ο Μάθιους, ερευνώντας ενδελεχώς τη ρωσική πλευρά της ιστορίας.

Ο κατάσκοπος γεννήθηκε στο Μπακού το 1895 από ρωσίδα μητέρα και γερμανό πατέρα που εργαζόταν ως μηχανικός σε εξορύξεις. Μεγάλωσε στη Γερμανία, κατετάγη στον στρατό και πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αργότερα έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατόπιν εργάστηκε στη Μόσχα για την Κομιντέρν, που διατηρούσε επαφές με τα κομμουνιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο. Αφότου, φαινομενικά, αποχώρησε από τις γραμμές του ΚΚ, έζησε στη Σαγκάη και αργότερα στο Τόκιο ως ανταποκριτής της γερμανικής «Frankfurter Zeitung» – όμως ο πραγματικός του εργοδότης ήταν οι σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.tanea.gr/2020/01/03

Διαβάστε επίσης: Richard Sorge