Σε ρόλο (κυνικού) Πόντιου Πιλάτου πάλι το ΝΑΤΟ

Δήλωση-σοκ από τον Στόλτενμπεργκ για τις προκλήσεις της Άγκυρας: «Δεν παίρνουμε θέση στα διεθνή ζητήματα»

11.10.2019

Σε μια δήλωση-σοκ, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, προχώρησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, «αδειάζοντας» την Ελλάδα για χάρη της Τουρκίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προέβη στην αδιανόητη τοποθέτηση ότι «δεν είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση στα διεθνή ζητήματα», απαντώντας με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο στο ευθύ ερώτημα που του ετέθη, να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις τουρκικές παραβιάσεις και την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο!

Μάλιστα, οι αναφορές αυτές του κ. Στόλτενμπεργκ, που έγιναν στο πλαίσιο των κοινών του δηλώσεων με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή τους, υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να… μαζέψει τα ασυμμάζευτα εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Η τακτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ αδικεί την Ελλάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θέτει αυτά τα ζητήματα, και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι θύμα των παραβιάσεων» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το χειρότερο όλων είναι ότι αυτές οι δηλώσεις, που ουσιαστικά αποτελούν «χάδι» και κλείσιμο του ματιού προς την Τουρκία από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, δεν αποτελούν κάποια αστοχία της στιγμής, καθώς στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Στόλτενμπεργκ επέλεξε να μην απαντήσει καθόλου στις επισημάνσεις που έκανε με έμφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι υποχρέωση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντ’ αυτού, ο κ. Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την Ελλάδα ότι δαπανά ένα αξιοσέβαστο ποσοστό του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες!

Με αυτές τις θέσεις διατυπωμένες, και μάλιστα ενώπιον της ελληνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την τουρκική επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών», και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ να επιβάλουν την κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της περιοχής με την ανασύνταξη του ISIS και την ύπαρξη νέων προσφυγικών ρευμάτων. Ζήτησε, δε, την ενίσχυση της αποστολής του ΝΑΤΟ και στο νότιο Αιγαίο, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Από τη μεριά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε να ζητήσει από την Τουρκία να επιδείξει… αυτοσυγκράτηση στη βόρεια Συρία. Η τουρκική επιθετικότητα απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Πηγή: https://www.dimokratianews.gr/content/102041/se-rolo-kynikoy-pontioy-pilatoy-pali-nato