Καίει το πρόβλημα αστέγων – Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Λεμεσό

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
27/09/2019

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα των αστέγων στη Λεμεσό, που μετρά δύο νεκρούς σε διάστημα μόλις 40 ημερών. Η έντονη δυσοσμία που αναδυόταν από μια εγκαταλειμμένη οικία οδήγησε το βράδυ της Τρίτης στον εντοπισμό της σορού ενός 57χρονου Ρουμάνου που βρισκόταν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος περιφερόταν τα τελευταία χρόνια άστεγος στο κέντρο της Λεμεσού, είχε βρει καταφύγιο στο εγκαταλειμμένο κτήριο κοντά στην πλατεία Ηρώων, και όπως προκύπτει από τα ιατροδικαστικά δεδομένα ήταν νεκρός εδώ και δυο τουλάχιστον εβδομάδες. Τη σορό του άτυχου άνδρα εντόπισε η Αστυνομία μετά από πληροφορία που έλαβε από πολίτη για έντονη δυσοσμία που προερχόταν από την εγκαταλελειμμένη κατοικία. Λόγω της προχωρημένης αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται, είναι αδύνατον να αναγνωριστεί και τυπικά η σορός, κάτι που θα διαπιστωθεί διά της επιστημονικής οδού (μέσω εξέτασης DNA), ενώ η νενομισμένη νεκροτομή που θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου θα διενεργηθεί αφού πρώτα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.

Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο αστέγου εδώ και έναν μήνα, δήλωσε στον «Π» ο συντονιστής του Κινήματος ΕνΕργώ, Λευτέρης Γεωργίου. Τον περασμένο Αύγουστο εντοπίστηκε σε άλλο εγκαταλελειμμένο κτίριο στην ίδια περιοχή, παρά την οδό Ανεξαρτησίας, νεκρός ένας άστεγος Τουρκοκύπριος. Όπως καταγγέλλει ο κύριος Γεωργίου, ήταν εις γνώσιν των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο 57χρονος Ρουμάνος, ο οποίος σιτιζόταν από τη Μητρόπολη Λεμεσού. «Ως κίνημα», υπέδειξε, «ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον συγκεκριμένο χώρο πριν από 35 ημέρες, όπου βρίσκουν καταφύγιο και άλλοι άστεγοι. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι η αναφορά της λειτουργού του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων του Δήμου Λεμεσού «Σχεδία», Έλλης Μαραγκού, ότι από την έναρξη λειτουργίας του κέντρου τον περασμένο Ιούλιο αποτάθηκαν σε αυτό 100 συμπολίτες μας ζητώντας βοήθεια. Ωστόσο, μεταξύ αυτών, όπως ανάφερε η λειτουργός, δεν βρισκόταν ο 57χρονος, ούτε, όπως είπε, είχαν κάποια αναφορά ή ενημέρωση από οποιαδήποτε υπηρεσία για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

«Επανέρχεται για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο το διαχρονικό πρόβλημα των αστέγων», αναφέρει στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Οικολόγων, «με τον θάνατο του άνδρα ο οποίος ήταν θύμα της στεγαστικής πολιτικής του κράτους». Μια πολιτική άμεσα συνυφασμένη με το άναρχο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται, καθώς και το πολυδιαφημιζόμενο «success story» το οποίο διαφημίζει ο υπό παραίτηση υπουργός Οικονομικών.

Ξενώνας στο Κολόσσι

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», προχώρα η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας αστέγων από το Υπουργείο Εργασίας και τη Μητρόπολη Λεμεσού στο Κολόσσι, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε αρχικά το κοινοτικό συμβούλιο. Την περασμένη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε την κοινότητα η ίδια η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, όπου επιθεώρησε το υποστατικό -πρώην στέγη Άγιος Ιωάννης- το οποίο ήδη έχει μισθωθεί για αυτό τον σκοπό, ενώ παρακάθισε σε σύσκεψη με το κοινοτικό συμβούλιο. Όπως δήλωσε στον «Π» ο κοινοτάρχης Λουκάς Γενεθλίου, το κοινοτικό συμβούλιο ικανοποιήθηκε από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για την ασφαλή λειτουργία του ξενώνα, ο οποίος θα φυλάσσεται από ιδιωτική ασφάλεια και θα στελεχωθεί με καταρτισμένο προσωπικό, μεταξύ των οποίων και κλινικοί ψυχολόγοι. Όπως εξήγησε, ο ξενώνας βρίσκεται ανάμεσα σε σπίτια και η προηγούμενη λειτουργία του έχει αφήσει οδυνηρές αναμνήσεις στους κατοίκους. Το κοινοτικό συμβούλιο, επισήμανε, δεν αντιτίθεται στη λειτουργία του ξενώνα, ωστόσο, όπως υπέδειξε ο κύριος Γενεθλίου, την τελική απόφαση για την αξιοποίηση του χώρου θα τη λάβει το υπουργείο. Ο ξενώνας θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μέχρι 40 άτομα, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωσή του.

Πηγή: https://politis.com.cy