Ακόμα και εισαγγελείς αλλάζει η κάλπη


Άντα Ψαρά

Παράξενες και επικίνδυνες στροφές 180 μοιρών είδαμε πρόσφατα από τον απερχόμενο πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι συνήθως ψύχραιμες ανακοινώσεις της Ενωσης μπορεί να απείχαν παρασάγγας από τις αντίστοιχες «πολιτικές» ανακοινώσεις του προεδρείου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όμως τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σχεδόν ταυτίστηκαν.

Για παράδειγμα, ο απερχόμενος πρόεδρος εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης στις 4/6/2019, την ώρα που η σημερινή κυβέρνηση διά του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου έφερνε στη Βουλή για ψήφιση τους νέους κώδικες, εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας λέγοντας συγκεκριμένα:

«Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξ αφορμής της κατάθεσης προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των νομοσχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας […], θεωρεί χρέος της να γνωστοποιήσει στους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου αλλά κυρίως στους Ελληνες πολίτες τα εξής: η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα (π.χ. διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα τελούμενες από συμμορίες, διακεκριμένες απάτες ή πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα με αντικείμενο της περιουσιακής βλάβης από 30.000-120.000 ευρώ) αλλά και η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων.

Ο κώδικας του κινδύνου

»Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος έλαβε μέρος στη διαδικασία διαβούλευσης των κωδίκων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, όμως οι βελτιωτικές προτάσεις της δεν εισακούστηκαν. Η υπηρεσιακή μας συνείδηση μας επιτάσσει να απευθύνουμε ισχυρή παραίνεση προς κάθε αποδέκτη για την απόσυρση των εν λόγω νομοσχεδίων».

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης λίγο νωρίτερα -συγκεκριμένα τον Μάιο του 2019- στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ενωσης Ελλήνων Νομικών «e-Θέμις», στον χαιρετισμό του έλεγε μεταξύ άλλων: «Πέρασαν 70 περίπου χρόνια από τότε που τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο σημερινός Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Δύο νομοθετήματα που άντεξαν στον χρόνο με τις όποιες παρεμβάσεις και κατά κοινή ομολογία, θα έλεγα, ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στους επιδιωκόμενους σκοπούς. Ομως ο χρόνος φθείρει και το παλιό, το γερασμένο δεν είναι νέο, πρέπει να ενταφιαστεί γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης και της μελλοντικής εποχής.

»Πρέπει να γεννηθεί ένα νέο σύγχρονο νομοθέτημα που θα καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο και να δοθεί ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Θέλω να πιστεύω ότι με αυτό το όραμα, με αυτό το πνεύμα ξεκίνησαν τις εργασίες εδώ και χρόνια τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και ολοκλήρωσαν τους κώδικες που σήμερα ακόμα είναι σε διαβούλευση. Κανένα νομοθέτημα δεν είναι τέλειο όταν γίνεται, οι ασάφειες, οι ατέλειες, οι αστοχίες εμφανίζονται στην εφαρμογή του Νόμου. Οταν όμως αυτές οι αστοχίες είναι ορατές σε νομοθέτημα που είναι σε διαβούλευση, οφείλουμε να τις αποκαθιστούμε, γιατί διαφορετικά ελλοχεύει κίνδυνος κλονισμού της ασφάλειας του δικαίου. Εμείς επικροτούμε σε αυτό το στάδιο κάθε πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της δικαιοσύνης.

»Η θέσπιση ενός νέου ποινικού κώδικα αναμφίβολα προκαλεί σοβαρές κοινωνικοπολιτικές αναταράξεις, γι’ αυτό και είναι ανάγκη να το δούμε με νηφαλιότητα, χωρίς πολιτικοϊδεολογικές προκαταλήψεις ή ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Τα λέω όλα αυτά γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες επιφυλάξεις που ακούγονται ως προς το κατά πόσο διατάξεις υπηρετούν συμφέροντα ή σκοπιμότητες. Ενα τέτοιο επιχείρημα και άστοχο είναι και άτοπο γιατί είναι προφανές ότι με τη θέσπιση ενός νέου νόμου σε μια δεδομένη στιγμή κάποιοι θα είναι σε ευνοϊκή και κάποιοι σε δυσμενή θέση. Το να αναδείξουμε όμως ως ανατρεπτικό παράγοντα ένα τέτοιο γεγονός και ολέθριο είναι και καταστροφικό! Αυτό πάντα θα συμβαίνει αφού θα υπάρχουν πάντα τα αενάως αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στον χώρο της κοινωνίας.

Μπροστάρηδες του νόμου

»Εμείς οι εισαγγελείς εκφράσαμε δημόσια τις απόψεις μας και καταθέσαμε εγγράφως τις προτάσεις μας στον κ. υπουργό και στα μέλη των Επιτροπών. Είναι ώρα λοιπόν αυτά τα δύο σχέδια των κωδίκων, τα οποία κατά την άποψή μου χαρακτηρίζονται από εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό, να πάρουν τον δρόμο για το Τυπογραφείο, να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή. Είναι επιτέλους ανάγκη να αφυπνιστούμε από το σύνδρομο του ουραγού της Ευρώπης και να γίνουμε μπροστάρηδες του νομικού πολιτισμού γιατί αυτό επιτάσσει η χώρα μας και η ιστορία της. Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν ξέρω αν θα σας γράψει η Ιστορία, αυτό θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Θα πω όμως τούτο: Οτι κάνατε αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν για χρόνια κάποιοι άλλοι».

Τι μεσολάβησε όμως από εκείνη τη μέρα μέχρι τη μέρα που ο ίδιος άνθρωπος υπέγραφε την ανακοίνωση καταγγελίας των κωδίκων; Ενα 9%!

Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/202306_akoma-kai-eisaggeleis-allazei-i-kalpi