Συμφωνία Πρεσπών: Δημιουργία προτεκτοράτων στα Βαλκάνια

«Αν μία λέξη χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη “υποταγή”»

Απόστολος Λυκεσάς

Προβάλλοντας τη σταθερότητα θέσεων και την αντίσταση σε κάθε είδους συμφέρον, η υποψήφια περιφερειάρχης για την Κεντρική Μακεδονία Δέσποινα Χαραλαμπίδου τίθεται επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας» έχοντας τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.).

Θεωρεί πρώτο πρόβλημα της περιφέρειας την ανεργία, εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «συμφωνία δημιουργίας ελεγχόμενων ΝΑΤΟϊκών προτεκτοράτων στον χώρο της Βαλκανικής Χερσονήσου» και διεκδικεί να φέρει μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο «τη φωνή των κινημάτων των πολιτών, που διεκδικούν και αγωνίζονται για τα δίκια τους»

• Τι διαφορετικό προτάσσετε σήμερα σε σχέση με την προηγούμενη υποψηφιότητά σας, όταν είχατε βρεθεί επικεφαλής της παράταξης που τότε υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πρωτίστως, τη στάση μας, ότι είμαστε σταθεροί στις θέσεις και τις αξίες μας, τις οποίες δεν εγκαταλείπουμε επειδή μας «θάμπωσε» η εξουσία. Οτι τις στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτές, απέναντι σε οποιαδήποτε συμφέροντα, είτε είναι πολιτικά αυτά είτε είναι οικονομικά.

Αυτό νομίζω πως αποδείχτηκε και με τη δική μου στάση, όταν επέλεξα να μη γίνω συνένοχος στη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψα τη θέση της βουλευτή και γ’ αντιπροέδρου της Βουλής.

Αλλά και στη συνέχεια, από τη στάση μου, μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο [Π.Σ.], και έξω, στους «δρόμους», στους αγώνες, μαζί με όσους πλαισιώνουν τον συνδυασμό μας, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου κτλ.

Πολιτικά, εμείς εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους, την προστασία του περιβάλλοντος, του δημόσιου πλούτου κτλ., ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα που τους εκμεταλλεύονται και σε όσους τα εξυπηρετούν.

• Η εμπειρία σας ως επικεφαλής παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου τι σας δίδαξε; Πώς αποτιμάτε τη διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα;

Ως επικεφαλής παράταξης ή καλύτερα ως περιφερειακός σύμβουλος μιας παράταξης, με μικρή (αφού διαχωριστήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά υπαρκτή δύναμη μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, έχω συνειδητοποιήσει πως όταν είσαι παρών μπορείς να διεκδικήσεις, να αναδείξεις προβλήματα και να πετύχεις σημαντικές νίκες, ειδικά όταν προσπαθείς να φέρεις μέσα στο Π.Σ. τη φωνή των κινημάτων των πολιτών, που διεκδικούν και αγωνίζονται για τα δίκια τους.

Οσο για τη διοίκηση Τζιτζικώστα, το μόνο της άγχος ήταν σε όλη τη διάρκεια της θητείας της πώς θα εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές των μνημονίων, πώς θα υπηρετήσει καλύτερα συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα και θα συμβάλει στο να βγουν στο σφυρί τα εναπομείναντα χρυσαφικά και ασημικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

• Στάθηκε αδύνατο τελικά να βρεθείτε όλοι οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια σε ένα πάνελ για μια ανοιχτή συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Ποιον ή ποιους θεωρείτε υπεύθυνους;

Ο πρώτος τη τάξει αρνητής του διαλόγου ήταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επιλέγει μια «χαμηλών τόνων» προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να μην αναδειχθούν οι μεγάλες αδυναμίες και τα κενά της διοίκησής του.

Τον ακολούθησε όμως και ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια, ο οποίος, όπως μας πληροφόρησε επισήμως με επιστολή της η ΕΡΤ, στις 7/5/19, επίσης αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό debate, αν δεν ήταν παρόντες όλοι οι υποψήφιοι, πλην Χρυσής Αυγής.

Προφανώς, ακολουθώντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, της ενίσχυσης του δικομματισμού, δοκιμασμένη από το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της μεγάλης εκλογικής του δύναμης.

Γιατί ο διάλογος έπρεπε και μπορούσε να γίνει, με τους υπόλοιπους υποψηφίους (πλην της Χ.Α.), γιατί δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι πριν από τις εκλογές, και οι συμπολίτες μας πρέπει να δουν ποιοι διαφωνούν και ποιοι συμφωνούν και σε τι.

• Ταχθήκατε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, όμως, παρακολουθήσατε και εσείς την άνοδο εθνικιστικών ομάδων ή τη βίαιη δράση φασιστικών ομάδων με βασική ρητορική την αντίθεση στη συμφωνία. Σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει;

Αν μία λέξη, περισσότερο από κάθε άλλη, χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη «υποταγή». Και εμείς, ως Ανυπότακτοι, δεν θα μπορούσαμε να τη δεχτούμε. Είναι μια συμφωνία δημιουργίας ελεγχόμενων ΝΑΤΟϊκών προτεκτοράτων στον χώρο της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η στρατηγική σημασία της και ο φόβος των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει αυτή στο μέλλον –μέλλον που μπορεί να μην είναι πολύ μακρινό–, είναι λογικό να τροφοδοτεί ανησυχίες, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας.

Αντιθέτως, τα ακροδεξιά μορφώματα που δημαγωγούν, είναι οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της αμερικανογερμανικής τάξης πραγμάτων, η οποία τάξη γι’ αυτούς είναι τα ιερά και τα όσιά τους. Γι’ αυτό και δεν τ’ ακουμπάνε. Τα υπηρετούν με τον τρόπο τους, όπως τα υπηρετεί πιστά και η σημερινή κυβέρνηση.

Το πιο βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ο δημοκρατικός και ανυπότακτος κόσμος της Μακεδονίας διαφωνεί με τη συμφωνία και την υποτελή πολιτική της κυβέρνησης, διαφωνεί με την ανέξοδη επιδερμική ρητορική των ακροδεξιών οργανώσεων, που εν πολλοίς αποτελούν το βολικό άλλοθι της κυβέρνησης, και θα στηρίξει μαζικά το ψηφοδέλτιο της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας».

• Ποια είναι σήμερα η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για την Κεντρική Μακεδονία και ποια η δική σας πρόταση;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα και στην Κεντρική Μακεδονία είναι η ανεργία, και αυτή η περιφέρεια είναι μία από εκείνες που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την επιβολή τριών μνημονίων, τα οποία μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι έληξαν τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι επιπτώσεις τους είναι εδώ, όπως και οι 714 μνημονιακοί νόμοι που απορρέουν από τα τρία μνημόνια, ισχυροί.

Στη Θεσσαλονίκη, τη Νάουσα, το Κιλκίς, η ανεργία ξεπερνά σε ποσοστά το 30%, ενώ οι πραγματικά άνεργοι είναι ακόμη περισσότεροι. Αν η χώρα συνεχίσει να κυβερνάται στη σκιά των νεοφιλελεύθερων μνημονίων, στο επίκεντρο θα βρίσκονται πάντα τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων, σε βάρος της ζωής των πολλών.

Μόνο αν υπάρξει κεντρική κυβέρνηση που θα αλλάξει ρότα και θα υιοθετήσει πολιτικές που δεν θα βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, των ΗΠΑ, αλλά της ευημερίας των ανθρώπων, που θα καταργήσει τα μνημόνια και δεν θα ξεπληρώσει το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος, τότε θα ανοίξουν δουλειές για όλους και κυρίως για τους νέους, που την τελευταία δεκαετία εγκατέλειψαν μαζικά τη χώρα για να φτιάξουν τη ζωή τους σε χώρες του εξωτερικού.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/