Μια πολύ σοβαρή απειλή για τις ελιές!

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Μια σοβαρή απειλή ορθώνεται στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας και άλλων φυτών στη χώρα μας. Η ελληνική ελαιοπαραγωγή, που ως γνωστό κατέχει τη τρίτη θέση στο κόσμο, απειλείται σοβαρά από το βακτήριο της ξυλέλλα, έναν μικροοργανισμό που έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες και απειλεί τις ελαιοκαλλιέργειες κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως τις μυγδαλιές και τα εσπεριδοειδή, σε όλη την Ευρώπη.

Το βακτήριο της ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa) αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη προσβολή της ευρωπαϊκής γεωργίας στον Νότο και παρά τα πειράματα που διεξάγονται στην Βραζιλία και στην Ιταλία για την αντιμετώπιση του, προς το παρόν καμία άλλη λύση δεν ενδείκνυται πέρα από τη χωρική απομόνωσή του και την καταστροφή των ελαιοδένδρων που θεωρούνται ύποπτα.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις του Ελληνικού Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ), ο οποίος από τα τέλη του 2018 επεσήμανε ότι τυχούσα εισβολή του βακτηρίου στη χώρα μας είναι ενδεχόμενο να εξαλείψει τις ελαιοκαλλιέργειες και να αλλάξει τη μορφή της γεωργίας, στέλνοντας κι άλλους ακόμη νέους στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Οι δε γραφειοκράτες της ΕΕ , οφείλουν να αφήσουν στην άκρη τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και τα πολιτικά τερτίπια και να χαράξουν έγκαιρα πολιτικές αντιμετώπισής αυτού του θανατηφόρου παράγοντα.