Έρχεται τσουνάμι διαμαρτυριών λόγω 5G

Του Πέτρου Θεοχαρίδη

Το τελευταίο διάστημα, σποραδικά, επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες κατοίκων της μίας ή της άλλης γειτονιάς για κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους και ιδιαίτερα των παιδιών.

Κανείς δεν μπορεί να τους αδικήσει για τις ανησυχίες αυτές, αν και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι φανερά υπερβολικές και σίγουρα αντιφατικές σε σχέση με την προσωπική συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών που διαμαρτύρονται.

Ούτε καν οι ίδιες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν προσπαθούν να εξηγήσουν ή να πείσουν. Αντίθετα. Με την πρακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, να συγκαλύπτουν τις κεραίες και να τις καμουφλάρουν άτσαλα, είτε ως φουγάρα, είτε ως κολόνες κ.τ.λ. το μήνυμα που δίνουν είναι ότι κάτι θέλουν να κρύψουν. Ακόμα και αν τεχνικά ενδείκνυνται τέτοια περιβλήματα, δεν καθησυχάζουν αλλά εντείνουν τις ανησυχίες. Επίσης, οι εταιρείες κινητής αντί να χαιρεκακούν η μία κατά της άλλης όταν υπάρχει διαμαρτυρία για κεραία του ανταγωνιστή τους, θα πρέπει να δουν ότι οι ανησυχίες είναι υπαρκτές και να εργαστούν ώστε να διαφωτίσουν το κοινό.

Το κράτος και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οργανωμένα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα κάνουν κάποια πράγματα: Όπως, να οργανώσουν ένα διάφανο κώδικα για εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας που θα εξασφαλίζει ότι αυτές τοποθετούνται με εξοπλισμό, πομποδέκτες κ.τ.λ αλλά και πολεοδομικές προδιαγραφές που να πείθουν τους πολίτες ότι δεν δημιουργούνται έστω και μικρές πιθανότητες να επηρεαστεί η υγεία τους.

Είναι φανερό, ότι οι ζωντανοί χάρτες με τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων που παρέχει το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, είναι ένα τέτοιο βήμα διαφάνειας, όμως, χρειάζονται πολλά περισσότερα, ώστε να κερδιθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι υπάρχει επαρκής έλεγχος και δεν κάνει τα στραβά μάτια το κράτος.

Τους επόμενους μήνες, πρέπει να περιμένουμε ότι κυριολεκτικά θα ξεσπάσει χείμαρρος διαμαρτυριών για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Κι αυτό γιατί έρχονται τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

Τα δίκτυα 5G απαιτούν πολλαπλάσια πυκνότητα κεραιών, απ’ ότι τα υφιστάμενα 3G και 4G. Έτσι, ενώ τώρα στην Κύπρο έχουμε περίπου 900 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, από τους επόμενους μήνες αυτές θα αρχίσουν να αυξάνονται κάθετα. Η δική μας πρόβλεψη, είναι ότι σε περίπου τρία χρόνια θα διπλασιαστούν και σε τέσσερα χρόνια θα τριπλασιαστούν, στις αστικές περιοχές, δηλαδή, εκεί ακριβώς που ανησυχούν οι κάτοικοι.

Οπότε, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να εξηγηθεί αρμοδίως από το κράτος και τις εταιρείες, με την εμπλοκή ειδικών, αν υπάρχουν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Πρέπει να επιμορφωθούν οι πολίτες, διότι για παράδειγμα, ανησυχούν για μια κεραία κινητής στα 50 ή 100 μέτρα από το σπίτι τους, με εκπομπές σε εκείνο το σημείο της τάξης των 500 ή 700 ή 1000 φορών κάτω από τα όρια. Αλλά δεν ανησυχούν (ούτε καν το ψάχνουν) για τον πομποδέκτη του κινητού τους, που έχουν στο αυτί και στην τσέπη, για να αναζητήσουν για παράδειγμα κινητό με πομποδέκτη με μικρότερη ισχύ. Αντίθετα, κοιτάζουν την φωτογραφική του κινητού που θα αγοράσουν.

Πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες, ότι οι πυκνότερες κεραίες που έρχονται, σημαίνουν και λιγότερο ισχυρές απ’ ότι τώρα ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές, επειδή θα συνδέονται με μικρότερη ισχύ λόγω της μικρότερης απόστασης μεταξύ τους, ενώ θα λειτουργούν και σε πολύ πιο ψηλές συχνότητες, οπότε θα διαπερνούν ακόμα πιο λίγο τζάμια, τοίχους κ.τ.λ.

Πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες, ότι μια απομακρυσμένη κεραία, σημαίνει ανίσχυρο σήμα στο κινητό τους, οπότε το κινητό στην τσέπη ή το αυτί τους λειτουργεί με μεγαλύτερη ισχύ. Πρέπει να σχεδιάσουν έτσι τα νέα δίκτυα, ώστε να μειώνουν τις εκπομπές σε σχέση με τα υφιστάμενα δίκτυα, αλλά και να εξηγήσουν στον κόσμο γιατί περισσότερες κεραίες σημαίνει μεγαλύτερη πρόληψη.

Για το πού, πώς και πότε υπάρχει πραγματικά κίνδυνος από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, το κράτος έχει υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες. Διαφορετικά, οι πολίτες δικαιολογημένα θα διαμαρτύρονται.

Πηγή: http://www.philenews.com