Κίνδυνος να χαθεί το 3,5% της Ελλάδας!
Toυ Τάσου Σαράντη
27/10/2018
Η πιο πρόσφατη έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα για τη χρονική περίοδο 2046-2065 συντάχθηκε από τον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Καρτάλη, καθηγητή στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ευρήματα της έρευνας είναι, αν μη τι άλλο, σοκαριστικά:
Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το διάστημα 1961-1990. Κατά τόπους, η αύξηση θα φτάσει τους 3,8 βαθμούς τους θερινούς μήνες. Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη στη βόρεια Ελλάδα και μικρότερη στη νότια Πελοπόννησο, στα νησιά του νότιου Αιγαίου και την Κρήτη.
Οι ημέρες με καύσωνα (θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου) αναμένεται να αυξηθούν κατά 15 έως 20 ετησίως μέχρι το 2050. Μέχρι το τέλος του αιώνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι «τροπικές ημέρες» (με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου την ημέρα και άνω των 20 βαθμών τη νύχτα) αναμένεται να είναι περισσότερες από 50 τον χρόνο. Αντίθετα, οι ημέρες με νυχτερινό παγετό θα μειωθούν σημαντικά, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα (έως και κατά 40 ημέρες ετησίως).
Η βροχόπτωση θα μειωθεί 12% κατά μέσο όρο (20-30% τους θερινούς μήνες, κυρίως στα νότια, και 10% τους χειμερινούς).
Η στάθμη της θάλασσας εκτιμάται ότι θα ανέβει κατά 20 ώς 59 εκατοστά, σύμφωνα με τα εναλλακτικά σενάρια.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Δυτική Πελοπόννησος και η Αττική.
Η γεωργική παραγωγή θα πληγεί σημαντικά, θα επηρεαστεί η ποσότητα της παραγωγής και το είδος των καλλιεργειών που μπορεί να υποστηρίξει το έδαφος. Οι περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας θα έχουν μειωμένη αγροτική παραγωγή.
Ο τουρισμός θα επηρεαστεί έντονα. Τα καλοκαίρια θα υπάρχουν περισσότεροι καύσωνες, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις θα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για ψύξη και πολλές περιοχές (κυρίως νησιά) θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα υδροδότησης, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας η αύξηση της θερμοκρασίας πιθανότατα θα οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Οι δασικές πυρκαγιές θα αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον της χώρας, τις υποδομές της αλλά και την οικονομία της. Μέχρι το 2050, οι ημέρες υψηλού κινδύνου κάθε χρόνο αναμένεται να αυξηθούν από 15% μέχρι και 70%, ανάλογα με την περιοχή, η δε περίοδος αυξημένου κινδύνου θα αυξηθεί από 2 εβδομάδες τον χρόνο σε 6.
Αν δεν ληφθούν μέτρα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις με κίνδυνο να χαθεί το 3,5% της έκτασης της χώρας. Ο Λαιμός της Βουλιαγμένης ενδέχεται να γίνει νησί. Δημοφιλείς παραλίες της Ελλάδας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η νότια παραλία του Ορνού της Μυκόνου θα «φαγωθεί» από τη θάλασσα πλήρως, ενώ τα νερά θα εισχωρήσουν σε απόσταση 150 μέτρων από τη σημερινή ακτή, κατακλύζοντας δρόμους και κτίρια. Τα δέλτα των μεγάλων ποταμών, όπως του Αξιού, θα μετατραπούν σε θαλάσσιους κόλπους.
Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/ta-deila-vimata-tis-elladas-gia-tis-epiptoseis-tis-klimatikis-allagis