Μετά τη Γαλλία, και στη Γερμανία οι τραπεζίτες διεκδικούν άμεσα την εξουσία

Μπορεί ένας εκατομμυριούχος να γίνει καγκελάριος;

Της Κάκης Μπαλή
25 Νοεμβρίου 2018

Ο Νόρμπερτ Μπλουμ είναι ο Νέστορας της κοινωνικής Δεξιάς στη Γερμανία. Δεκάξι χρόνια υπουργός Εργασίας επί Χέλμουτ Κολ, αιώνιος επικεφαλής της “αριστερής” φράξιας της Χριστιανοδημοκρατίας, ένας εξωτερικά μειλίχιος μικροκαμωμένος άνθρωπος που ήξερε πάντα να συγκρούεται, ενίοτε και να εκρήγνυται.

Μια τέτοια έκρηξη του 83χρονου συντηρητικού πολιτικού παρακολούθησε τις προάλλες το φιλοθέαμον κοινό, όταν ο Μπλουμ ρωτήθηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή ποιον προτιμά για διάδοχο της Μέρκελ. “Θα ψηφίσω την Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ”, είπε, την νυν γραμματέα του κόμματος, που το πολιτικό της στιλ μοιάζει με αυτό της Μέρκελ. “Είμαι ενάντια στην εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στην προεδρία, επειδή είναι πολύ κοντά στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία, επειδή δουλεύει για ένα τέρας”.

Όπου “τέρας”, κατά τον Μπλουμ, είναι η παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της οποίας είναι ο Μερτς, ο επίδοξος διάδοχος της Μέρκελ στην προεδρία της CDU και επίδοξος καγκελάριος. Να σημειωθεί ότι η Blackrock διαχειρίζεται χρήματα που ξεπερνούν κατά πολύ το ΑΕΠ της Γερμανίας και είναι μέτοχος στις περισσότερες μεγάλες γερμανικές τράπεζες και επιχειρήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.avgi.gr/article/10807/9372442/mporei-enas-ekatommyriouchos-na-ginei-kankelarios-#