Αμερικανική Επίθεση κατά Κύπρου

Αιχμές ΗΠΑ για ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο

Αιχμές κατά της Κύπρου για ξέπλυμα χρήματος και ύποπτα ρωσικά κεφάλαια σε σχέση και με την έκδοση διαβατηρίων, αφήνει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η χώρα μας κατονομάζεται σε έκθεση της Κυβέρνησης που κατατέθηκε στο Κογκρέσο.

Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, η υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σιγκάλ Μάντελκερ, άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντάς την μαζί με τη Λετονία στις χώρες που απασχολούν την Κυβέρνηση των ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα.

Στην έκθεση ημερομηνίας 6 Αυγούστου και με τον τίτλο «Report to Congress Pursuant to Section 243 of the Countering America’sAdversaries Through Sanctions Act of 2017 Regarding Interagency Efforts in the United States to Combat Illicit Finance Relating to the Russian Federation», υπάρχουν συγκεκριμένες επισημάνσεις για τη χώρα μας.

Στην ενότητα που αφορά στην Κύπρο, η κ. Μάντεκλερ σημειώνει «ανώτεροι υπάλληλοι από το Κράτος και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν εμπλακεί εκτενώς στις κυπριακές Αρχές κατά το τελευταίο έτος για να υπογραμμίσουν τις ανησυχίες ότι η Κύπρος συνεχίζει να φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων και έχουν πιέσει Κύπριους αξιωματούχους να σκληρύνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας ενάντια στις απειλές αυτές».

Τα ευάλωτα σημεία που παρουσιάζει η Κύπρος περιλαμβάνουν το χαλαρό πρόγραμμα παραχώρησης ιθαγένειας έναντι επενδύσεων και την αδύναμη εποπτεία των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών. Επίσης οι χαλαρές απαιτήσεις δημιουργίας εταιρειών που εκμεταλλεύονται οι παράνομοι φορείς και τις χρησιμοποιούν για δημιουργία εταιρειών και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, οι αμερικάνικες Αρχές βλέπουν ότι προέκυψε κάποια πρόοδος.

Όπως αναφέρεται, «παρόλο που η Κύπρος παραμένει αρμοδιότητα ανησυχίας από την άποψη της ρωσικής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Διοίκηση βλέπει κάποια σημάδια προόδου». Οι αμερικανικές Αρχές είχαν εξαγγείλει στις 6 Απριλίου κυρώσεις κατά ενός αριθμού Ρώσων, επιχειρηματιών και εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Oleg Deripaska και Victor Vekselberg. Η Κύπρος παγοποίησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.

«Τον Μάιο του 2018 η Κύπρος εξέδωσε εγκύκλιο με εντολή στις τράπεζές της να αντιμετωπίσουν ορισμένους παράνομους χρηματοοικονομικούς κινδύνους από τις εταιρείες κέλυφος, ιδίως τις προκλήσεις που αφορούν στην επαλήθευση του προφίλ των πελατών».

Σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται ότι η κλίμακα της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η πρόσβαση στην ΕΕ έχουν καταστήσει το Λονδίνο και τα υπερπόντια εδάφη του, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, έναν ελκυστικό προορισμό για παράνομες χρηματοοικονομικές ροές. Η βρετανική Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος έχει εκτιμήσει ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες πλένονται μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου και αφορούν έσοδα της ρωσικής ολιγαρχίας.

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν νομιμοποιήσει τη διαβούλευση και τη συνεργασία για τον συντονισμό των αντίστοιχων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ρωσικής κακοήθους επιρροής, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής δραστηριότητάς της. Για τη Λετονία αναφέρεται ότι έχει εγκρίνει νομοθεσία που απαγορεύει τις επιχειρήσεις κέλυφος, τροποποίησε επίσης τον νόμο για τις κυρώσεις για να κλείσει τα νομικά κενά.

πηγή

Διαβάστε επίσης

Νέα χαφιεδο-επίθεση: Μετά τις ελληνορωσικές, και οι κυπρορωσικές σχέσεις στο στόχαστρο