Ελλάδα πιόνι των ΗΠΑ. Μόνη στην ΕΕ εφαρμόζει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Γιάννης Πετρίδης

Η Ελλάδα πειθάρχησε στις κυρώσεις των ΗΠΑ και έπαψε να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη.

Ο βασικός ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος, τα ΕΛΠΕ, έπαυσαν να κάνει νέες προμήθειες ιρανικού αργού πετρελαίου, ενώ και το μεγάλο μέρος της παλαιότερης οφειλής που είχε στην κρατική εταιρία του Ιράν το έχει αποπληρώσει.

Ολα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και η Ινδία δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες, ότι δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις – αντίθετα με ότι έκαναν το 2012.

Βέβαια, οι πετρελαϊκές τους εταιρείες θα κινδυνεύσουν να μπλοκαριστούν από τις χρηματοπιστωτικές και πετρελαϊκές αγορές των ΗΠΑ . Οι τράπεζες και οι traders ήδη εμποδίζουν το εμπόριο με το Ιράν επειδή οι επιχειρήσεις τους εκτίθενται στις ΗΠΑ.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο Twitter, λίγο μετά την επίσημη επιβολή κυρώσεων εναντίον της ισλαμικής δημοκρατίας δήλωσε ότι «Οι κυρώσεις του Ιράν έχουν επισήμως επιβληθεί. Είναι οι πιο αιχμηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ και τον Νοέμβριο θα φτάσουν νέα επίπεδα. Όποιος κάνει δουλειές με το Ιράν δεν θα κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ. Ζητάω παγκόσμια ειρήνη και τίποτα λιγότερο», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως η ελληνική εμπλοκή στην όλη υπόθεση είναι αρκετά έντονη: Οπως αναφέρει το Platts, το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών εξαγωγών διακινείται μέσω των τάνκερ της κρατικής ιρανικής εταιρείας, όμως τα υπόλοιπα φορτία μεταφέρονται από τέσσερις Έλληνες και Τούρκους πλοιοκτήτες.

Η Ελλάδα εφοδιαζόταν (επίσημα…) πετρέλαιο από Ιράν και Ιράκ στο 22% των αναγκών της χώρας.

Ειδικά με το Ιράν είχε σφυρηλατηθεί «ειδική σχέση» όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο και ειδικά όταν επιβλήθηκαν capital controls, με αποτέλεσμα το Ιράν να είναι η μοναδική χώρα που πουλούσε πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή και με μεγάλη χρόνο πίστωσης.

Πλέον, όμως οι συνθήκες άλλαξαν: Η Ελλάδα είναι ο πλέον στενός «ακόλουθος» των ενεργειών των ΗΠΑ στην ΕΕ. Σε σημείο που να ενεργεί υπέρ των ΗΠΑ και κατά της ΕΕ!

Βέβαια αυτό δεν επηρεάζει-το αντίθετο-τις «μη καταγεγραμμένες» για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη, εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου έχουν εισαχθεί τα περασμένα χρόνια από την πλούσια ιρανική αγορά χωρίς επίσημη καταγραφή τους από κάποιους δαιμόνιους Ελληνες μεταφορείς…

Η Ρωσία και το Καζακστάν δίνουν επιπλέον 20% του πετρελαίου 10%, αντίστοιχα, ενώ στο 5% ανέρχονται οι προμήθειες από την Σαουδική Αραβία.

Ποσοστό 9% αντιστοιχεί σε προμήθειες από την Λιβύη, 4% από την Αίγυπτο και 13% από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως στα 2,3 εκατ. βαρέλια καθώς ευρωπαϊκά διυλιστήρια μειώνουν τις αγορές τους. Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον προβλέπουν ότι οι εξαγωγές του Ιράν μπορεί να πέσουν και στο 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού.

Πηγή: iskra.gr/