Διαδήλωση κατά των Βάσεων για αεροπορικές επιδρομές-«Κύπρος γέφυρα ειρήνης»

14 Ιανουαρίου 2024

Διαδήλωση ενάντια στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο διοργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), έξω από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, με αφορμή την υποστήριξη που δίνεται, όπως αναφέρει, από τις στρατιωτικές Βρετανικές Βάσεις στον βομβαρδισμό της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό.

Με ανακοίνωση η ΠΣΕ κάλεσε όλες και όλους να δώσουν το παρών τους στη διαδήλωση «ώστε να καταδικάσουν τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγονται από τις Βρετανικές Βάσεις για μεταφορά πολεμικού υλικού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας».

«Στέλνουμε το μήνυμα ότι αγωνιζόμαστε ώστε η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών», ανέφερε η ΠΣΕ, επισημαίνοντας ότι “ο κυπριακός λαός δεν θέλει τις στρατιωτικές Βρετανικές Βάσεις στη χώρα του”.

Με ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ κάλεσε τον λαό να συμμετέχει μαζικά στη διαδήλωση. Στήριξη στη διαδήλωση εξέφρασαν επίσης με ανακοινώσεις τους η ΠΕΟ, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, και το σωματείο «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Υπόμνημα ΠΣΕ προς τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) μαζί με τους φιλειρηνιστές που συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024, έξω από τις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι, διατρανώνουν την απαίτηση τους για τον τερματισμό της εμπλοκής της Κύπρου μέσω των Βρετανικών Βάσεων στη γενοκτονία του φίλου παλαιστινιακού λαού. Η διαχρονική θέση μας για άμεσο τερματισμό της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο επιβεβαιώνεται από τον διαρκή κίνδυνο σε βάρος της ασφάλειας της πατρίδας μας και των λαών της περιοχής.

Γι’ ακόμα μια φορά καταγγέλλουμε τη χρήση και εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο στις αεροπορικές επιδρομές σε βάρος των λαών της περιοχής. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη προκαλούν κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή.

Καταγγέλλουμε την παράνομη παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μας δια μέσου της στρατιωτικής βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου.

Καταγγέλλουμε τη δημιουργία Αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης εντός των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και την παράνομη παρουσία 3000 Αμερικανών στρατιωτών.

Καταγγέλλουμε τη μεταφορά αμερικανικών πολεμικών υλικών και δυνάμεων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και στην Υεμένη.

Η Κύπρος δεν είναι ούτε ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ούτε των Βρετανών. Ως κυπριακός λαός δεν θέλουμε εμπλοκή της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο στην σφαγή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Γι’ αυτό απαιτούμε την άμεση διάλυση των βρετανικών βάσεων, όπως και όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων στις χώρες της περιοχής μας και στον κόσμο. Οι Βρετανικές Βάσεις αποτελούν κατάλοιπο του αποικιοκρατικού καθεστώτος, ακρωτηριάζουν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου και θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τους λαούς της περιοχής, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Απαιτούμε άμεση και πλήρη κατάπαυση πυρός και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Απαιτούμε τερματισμό της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού, τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ.

Απαιτούμε λευτεριά στην Παλαιστίνη και ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι λαοί της περιοχής μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Κοινός εχθρός μας είναι ο ιμπεριαλισμός που γεννά τους πολέμους, το σοβινισμό και το μιλιταρισμό. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αγωνιζόμαστε για να επικρατήσει η ειρήνη στον τόπο μας. Αγωνιζόμαστε για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα μας απαλλάσσει από τους ξένους στρατούς και κηδεμόνες.

Αγωνιζόμαστε ώστε ο τόπος μας να καταστεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών.

Πηγή: www.sigmalive.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.