Ιδού η Νατοϊκή εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας-Μια συντεταγμένη ριγμένη στο πέλαγος

Του Κώστα Βενιζέλου
1 Νοεμβρίου 2023

Η τουρκική επιμονή να θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία… εκλιπούσα, να εξαφανίζεται από τους χάρτες, να είναι μια συντεταγμένη, αποτελεί πολιτική «θέση αρχής». Και πως να επιμένει από τη στιγμή, που η κατοχική δύναμη το έχει διασφαλίσει και θεωρείται πλέον πρακτική, που υιοθετεί το ΝΑΤΟ; Κι όταν ακόμη οι νατοϊκοί, «κατά λάθος», από… κεκτημένη ταχύτητα, ξεχαστούν με τους χάρτες, είναι εκεί η Τουρκία να παρεμβαίνει και να αποκαθιστά την… τάξη.

Αν και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο, η κατοχική Τουρκία, επιμένει στο δικό της αμανέ. Αυτός ο αμανές, αν και παράφωνος, γίνεται αποδεκτός από τους Συμμάχους της.

Τι έχουμε παρακολουθήσει εσχάτως σε σχέση με αυτόν τον παραλογισμό; Σύμφωνα με την αθηναϊκή «Καθημερινή» ( Β. Νέδος), το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) με τη φρεγάτα «Ψαρά» και το τουρκικό Ναυτικό με τη φρεγάτα «Γιαβούζ», συμμετείχαν σε προγραμματισμένη δραστηριότητα της ναυτικής ομάδας του ΝΑΤΟ «SNMG 2», η οποία διεξήγε γυμνάσια σε περιοχή, μεταξύ δυτικά της Κύπρου και της γραμμής Ρόδου – Καρπάθου. Όταν, λοιπόν, η ομάδα κινήθηκε προς τη Κύπρο, οι Τούρκοι επιτελείς διαμαρτυρήθηκαν διότι στους επιχειρησιακούς χάρτες (που έχουν αναθεωρηθεί για να περιλαμβάνουν τις νέες απειλές) εμφανιζόταν η ονομασία της «Κυπριακής Δημοκρατίας». Όπως αναμενόταν οι Τούρκοι δεν άφησαν το «αμάρτημα» αυτό να «πέσει κάτω». Δεν το υποβάθμισαν ποσώς. Το έθεσαν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όσο πιο ψηλά μπορούσαν, στο  επίπεδο κεντρικής ναυτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Νόρθγουντ του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και αποφασίστηκε να διεξαχθεί το υπόλοιπο της άσκησης δίχως ονομασίες, αλλά με γεωγραφικές συντεταγμένες τοποθεσιών. Η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε ( μέχρι και τις Βρυξέλλες!), για να καταγραφεί η αντίδραση, αλλά συνέχεια δεν δόθηκε. Η άσκηση προφανώς ολοκληρώθηκε με την Κυπριακή Δημοκρατία να εξαφανίζεται και να καταγράφεται ως μια συντεταγμένη «ριγμένη στο πέλαγος».

Η Λευκωσία δεν μπορεί να κάνει και πολλά σε σχέση με το τι γίνεται στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι κράτος-μέλος της Συμμαχίας.  Την ίδια ώρα, όμως, ο ΝΑΤΟ θέτει συνεχώς πολλά αιτήματα προς την Κύπρο και λαμβάνει όλες τις διευκολύνσεις. Και για διελεύσεις και για ασκήσεις στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ανταπόδοση. Ή να συνεχίζεται αυτή η αντιμετώπιση που θεωρεί τη χώρα μας μια… συντεταγμένη. Κάποιοι λένε πως δεν μπορούμε να μην δίνουμε διευκολύνσεις. Και συνεχίζουν λέγοντας ότι δίνουμε ευελπιστώντας σε ανταλλάγματα, που δεν βλέπουμε ποτέ. Τα επιχειρήματα αυτά  αφορούν τους νατολάγνους, που είναι βυθισμένοι στις ψευδαισθήσεις τους και δεν βλέπουν το τι γίνεται. Γιατί οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ, ακόμη και όταν ο Ερντογάν τους φτύνει το ανέχονται. Και δείχνουν… κατανόηση.

Πηγή: iskra.g

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.