Αποκάλυψη Guardian: Ισραηλινή ομάδα με παράρτημα στην Ελλάδα χειραγωγεί εκλογές – Ο «στρατός» στα social media και ο «Jorge»

15 Φεβρουαρίου 2023

Στοιχεία για μία ομάδα ισραηλινών συμβούλων που κατηγορείται ότι έχει χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας hacking, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε νέα έρευνα που φέρνει στο φως το ρεπορτάζ του Guardian.

Μάλιστα η λεγόμενη «Team Jorge» φτάνει μέχρι και την Ελλάδα και τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς όπως αναφέρει η ίδια, διαθέτει ομάδα κρούσης σε διάφορες χώρες. Η ομάδα διευθύνεται από τον Tal Hanan, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, ο οποίος εργάζεται πλέον ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge», και φαίνεται να εργάζεται κάτω από το ραντάρ σε εκλογές σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Η δράση τους αποκαλύφθηκε έπειτα από συνεργασία δημοσιογράφων, ενώ μυστικό υλικό και έγγραφα διέρρευσαν στον Guardian που αναφέρει ότι ο Hanan δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της ομάδας Jorge, αλλά δήλωσε: «Αρνούμαι κάθε παράβαση».

Η δράση της ομάδας

Η έρευνα που έκαναν αποκαλύπτει εξαιρετικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση αποτελεί όπλο της Team Jorge, η οποία λειτουργεί μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρεται για να παρεμβαίνει κρυφά στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Η ομάδα εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες.

Ο Hanan είπε στους δημοσιογράφους που παρίσταναν τους πιθανούς πελάτες, ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της Team Jorge είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα άβαταρ διαθέτουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

Ομάδα κρούσης σε Ελλάδα και Εμιράτα

Ο Hanan περιέγραψε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με τεχνογνωσία στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις καμπάνιες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο.

Στην αρχική του παρουσίαση στους πιθανούς πελάτες, ο Hanan ισχυρίστηκε: «Τώρα συμμετέχουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική … Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα Εμιράτα… Ακολουθείτε τα στοιχεία. Έχουμε ολοκληρώσει 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς». Αργότερα, δήλωσε ότι εμπλέκεται σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ασχολείται άμεσα με την αμερικανική πολιτική.

Η Team Jorge είπε στους δημοσιογράφους ότι θα δεχόταν πληρωμές σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, ή μετρητά. Είπε ότι θα χρεώσει μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις στις εκλογές.

Πηγή: www.ethnos.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.