Υποκλοπές: Το χρονολόγιο ενός σκανδάλου

Από την παρακολούθηση δημοσιογράφων, τις εταιρείες και τους επιχειρηματίες πίσω από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator μέχρι τις «νόμιμες» επισυνδέσεις της ΕΥΠ και τις έρευνες της Δικαιοσύνης, οι απαντήσεις για τις υποκλοπές είναι λίγες και τα ερωτήματα πολύ περισσότερα. Το Solomon καταγράφει το χρονολόγιο της υπόθεσης που έχει χαρακτηριστεί ως το «ελληνικό Watergate».

Καλοκαίρι 2020. Ένας δημοσιογράφος διαπιστώνει προβλήματα στη λειτουργία του κινητού του τηλεφώνου.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, ένας άλλος δημοσιογράφος συνομιλεί ανυποψίαστος με πηγή του στο τηλέφωνο στο πλαίσιο ρεπορτάζ που αφορά στο προσφυγικό.

Πρόκειται για δύο φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα τα οποία όμως σύντομα θα αποτελέσουν την αρχή του νήματος για να ξετυλιχθεί το σκάνδαλο που τελικά κωδικοποιήθηκε ως το «ελληνικό Watergate»: η στοχοποίηση και παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών, επιχειρηματιών και άλλων προσώπων μέσω του συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή/και του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Από εκείνη τη στιγμή, το σκάνδαλο των υποκλοπών θα θέσει τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα σε νέα τροχιά και θα εισάγει νέες προβληματικές γύρω από το ζήτημα της ιδιωτικότητας και του απορρήτου των επικοινωνιών και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά από πολυάριθμα ρεπορτάζ και επίμονη έρευνα μέρους της εγχώριας δημοσιογραφίας, μετά από μια εισαγγελική έρευνα, μια εξεταστική επιτροπή, μια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA), ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει δημόσια ποιος αγόρασε και χρησιμοποίησε το spyware Predator στην Ελλάδα.

Και παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις κυβερνητικών στελεχών για απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ απλώς χαρακτηρίστηκαν ένα «νόμιμο λάθος» το οποίο επιχειρήθηκε να διορθωθεί με ένα νομοσχέδιο στην επεξεργασία του οποίου δεν συμμετείχε καν η αρμόδια Αρχή, δηλαδή η ΑΔΑΕ.

Λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με τη μορφή χρονολογίου που να περιλαμβάνει όλα τα ορόσημα της υπόθεσης των υποκλοπών.

Τη στιγμή της δημοσίευσης, το χρονολόγιο καλύπτει την περίοδο από τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020 μέχρι και τον Μάιο του 2023.

Από την καταγραφή προέκυψαν αρχικά περίπου 160 καταχωρίσεις που αφορούν στο διάστημα αυτό.

Για τις ανάγκες της δημοσίευσης ομαδοποιήσαμε τις καταχωρίσεις σε χρονολογικούς μήνες, επιχειρώντας μια σύνοψη των βασικών γεγονότων και εξελίξεων γύρω από το θέμα, και εμπλουτίσαμε το χρονολόγιο με οπτικοακουστικό υλικό και συνδέσμους που παραπέμπουν σε πηγές.

Σήμερα, δημοσιεύουμε την πιο σύντομη εκδοχή του χρονολογίου.

Αποφασίσαμε όμως να δώσουμε και πρόσβαση στον εκτενή κατάλογο καταχωρίσεων. (Θα τον βρείτε εδώ.)

Πρώτον, γιατί είναι μέρος της δουλειάς μας ως δημοσιογράφοι: να παρέχουμε αυτές τις πληροφορίες στους πολίτες που τις αναζητούν.

Δεύτερον, γιατί πιστεύουμε ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μπορούν να αποτελέσουν μια ανοιχτή βάση δεδομένων και ένα εργαλείο που θα διευκολύνει στο μέλλον την έρευνα άλλων δημοσιογράφων, ερευνητών και ακαδημαϊκών, αλλά και τη δράση ακτιβιστών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος μας είναι το αρχείο να ανανεώνεται τακτικά με τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

  • Έρχεται η Intellexa στην Ελλάδα. Η Intellexa ΑΕ και δύο συγγενικές με αυτήν εταιρείες (Apollo Technologies, Hermes Technologies) ιδρύθηκαν τον Μάρτιο του 2020. Για τη χρήση του 2020 οι Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies κατέγραψαν αθροιστικά τζίρο της τάξης των €1.512.125.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

  • H ΕΥΠ καταθέτει στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου του κινητού του Θανάση Κουκάκη. Η άρση του απορρήτου ζητείται για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2020

  • Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης διαπιστώνει προβλήματα στη λειτουργία του τηλεφώνου του. Πηγές του δημοσιογράφου τού αποκαλύπτουν την ύπαρξη απομαγνητοφωνήσεων προσωπικών τηλεφωνικών συνομιλιών του. Του επιβεβαιώνουν την παρακολούθησή του προσκομίζοντας φωτογραφίες από απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο wearesolomon.com

Πηγή: wearesolomon.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.