Σειρήνες στο Αιγαίο: Οι πυροβολισμοί και οι κίνδυνοι

Κλιμακώνεται, σε καθημερινή πλέον βάση, η ένταση στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια και τις προβλέψεις για έντονη προεκλογική περίοδο σε Ελλάδα και Τουρκία

3 Φεβρουαρίου 2023

Κλιμακώνεται, σε καθημερινή πλέον βάση, η ένταση στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια και τις προβλέψεις για έντονη προεκλογική περίοδο σε Ελλάδα και Τουρκία, με περιστατικά -κυρίως- σε επίπεδο ακτοφυλακής των δύο χωρών.

Στο τελευταίο περιστατικό στο Αιγαίο, ΄σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής απείλησε να εμβολίσει αντίστοιχο του Λιμενικού Σώματος, με τα στελέχη να απαντούν με προειδοποιητικές βολές στον αέρα, πάνω από το τουρκικό.

Καθώς Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε παράλληλες προεκλογικές περιόδους και αμφότεροι Ερντογάν και Μητσοτάκης προβάλλουν το σκληρό εθνικιστικό τους προφίλ για να ενισχύσουν τη συσπείρωση της βάσης τους.

Το video από το συμβάν δημοσιεύθηκε από το Λιμενικό Σώμα και έγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων και στα media, ενώ αναπαράχθηκε συλλήβδην και στα social media. Στόχος της διαχείρισης αυτής είναι να δοθεί αφενός στίγμα προκεχωρημένης κόκκινης γραμμής ώστε να ανακόπτονται οι προκλήσεις εγκαίρως και αφετέρου η συσπείρωση της βάσης της ΝΔ, που το ερμηνεύει ως αντίπραξη και σκλήρυνση στάσης, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό, ισχυρό εθνικό σθένος.

Βέβαια, όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το  Crisis Monitor, οι δύο χώρες διαθέτουν υψηλού επιπέδου λειτουργικούς διαύλους επικοινωνίας για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, γεγονός που λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας. Παράλληλα, όμως, δίδεται η αίσθηση της ελεγχόμενης κλιμάκωσης, η οποία προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.

Σε κάθε περίπτωση, όταν η σταθερά ακραία ρητορική και οι προκλήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο μετουσιώνονται σε ανταγωνισμούς στο πεδίο, τότε οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται και το ενδεχόμενο ατυχήματος δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί.

Παρέμβαση Πλακιωτάτη

Τη δυναμική της συγκυρίας επιχειρεί να καρπωθεί και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης,  οποίος δημοσίευσε το video στο προφίλ του στο Facebook, το οποίο αποτελεί θρυαλλίδα για εθνικιστική έξαρση, όπως φαίνεται από τα σχόλια.

Στο post ο Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρει:

Για μια ακόμη φορά, το οπτικό υλικό καταρρίπτει την τουρκική προπαγάνδα. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αντιδρούν στις τουρκικές προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας, χωρίς να παίζουμε το παιχνίδι που επιδιώκει η Τουρκία.

Το post του Γιάννη Πλακιωτάκη

Πηγή: www.crisismonitor.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος με την Τουρκία; Πώς θα επηρεαστεί από τις εκλογές;