Ερντογάν: Κανένα όρο σε σχέση με την Ελλάδα δεν μας έβαλε ο Μπάιντεν για τα F-16

Στο θέμα των F16 αναφέρεται άρθρο της Sabah, την Τετάρτη, πριν τις δηλώσεις Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει και να σπάσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ»

Κανένα όρο δεν έχει βάλει ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα για τα F-16 ο οποίος να σχετίζεται με την Ελλάδα. Αυτό υποστήριξε την Τετάρτη σε δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συζήτηση που αφορά το αίτημα της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον για την απόκτηση νέων μαχητικών F-16 αλλά και τον εκσυγχρονισμό των παλιών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ.

Μία συζήτηση που εντάθηκε ιδιαίτερα μετά την τροπολογία που κατατέθηκε και πέρασε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής και προωθείται και στη Γερουσία, από ομάδα αμερικανών βουλευτών που αντιδρούν στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και την πολιτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Κανένας δεσμευτικός όρος

Απαντώντας σε ερώτηση η οποία τον ρώτησε πώς αξιολογεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνδέσουν την υπόθεση των F-16 με την Ελλάδα, ο Ερντογάν απάντησε ότι «ο Μπάιντεν δεν μας έθεσε τέτοιο όρο για την Ελλάδα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησής μας, μιλήσαμε για το γεγονός ότι εμείς ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου».

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν ότι θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 ο Ερντογάν σχολίασε ότι δυστυχώς, υπάρχουν εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό, στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή τη στιγμή. Εξέφασε δε την άποψη ότι ο όρος που τέθηκε από την αμερικανική Βουλή και σύμφωνα με τον οποία τα F-16 τα οποία ενδεχομένως θα πωληθούν στην Αγκυρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δεν είναι δεσμευτικός για την Τουρκία. Ο Ερντογάν σημείωσε και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο, τις οποίες χαρακτήρισε «σημαντικές».

Sabah: Η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να σπάσει τις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα των F16 και την απόφαση που έλαβε ο Λευκός Οίκος, αρθρογράφος της Sabah ανέφερε σε άρθρο του την Τετάρτη, ότι «η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει και να σπάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».

«Αν και όλα αυτά φαίνονται άσχημα, καταλαβαίνουμε πώς ξεφορτωθήκαμε τη μάστιγα των F-35. Τα αεροπλάνα F-35 που αποφάσισαν να μην μας πουλήσουν, επειδή αγοράσαμε το S-400, το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και με ένα κέντρο. Αυτό το κέντρο φυσικά βρίσκεται στην Αμερική. Με άλλα λόγια, εάν η Αμερική δεν δώσει την έγκρισή της, ίσως να μην είναι δυνατό να πατηθεί καν το κουμπί εκκίνησης αυτών των αεροπλάνων από εδώ. Το υπερβολικό κόστος τους και τα πολλά τεχνολογικά τους προβλήματα είναι δευτερεύουσας σημασίας» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η στάση του ΝΑΤΟ

Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «αν και η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ, η στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία οδηγεί στην αποδυνάμωση αυτής της Συμμαχίας. Η Τουρκία, μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και διατηρεί διπλωματική επαφή με τη Ρωσία και αγνοεί τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ (για τη Ρωσία), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ».

Πηγή: www.in.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.