Σοφία Σακοράφα για τις «ασάφειες» στα προγράμματα πολλών εκατομμυρίων στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

22 Ιουνίου 2022

Στη Βουλή σήμερα, στην (όχι δημόσια) συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών, υπήρχε θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, για ένα πρόγραμμα με σημαντικό κόστος εκατομμυρίων ευρώ για τον ελληνικό λαό, το οποίο ήλθε για συζήτηση με πλήρη ασάφεια, ακόμα και ως προς το αντικείμενό του, και με ουσιαστικά ανύπαρκτη τεκμηρίωση.

Η Σοφία Σακοράφα, που μετέχει στην Επιτροπή εκπροσωπώντας το ΜέΡΑ25, πέρα από την αυτονόητη αρνητική ψήφο, προειδοποίησε ότι εάν τυχόν επαναληφθεί τέτοια πρακτική θα αποχωρήσει εξαρχής από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας και δημόσια την προσχηματική και προσβλητική για τους Βουλευτές και για την Επιτροπή διαδικασία, δηλώνοντας ότι

«… Η παραμονή μας σήμερα είναι, πραγματικά, μια παραχώρηση, που κάνουμε με την καλόπιστη πεποίθηση ότι η προειδοποίηση θα έχει αποτέλεσμα. Ελπίζω να μην επαναληφθούν επ’ ουδενί τέτοια φαινόμενα.»

Κρύβουν πίσω από “απόρρητο” πολιτικά παίγνια (κι όχι μόνο!) με όπλα…

Του Ζαχαρία Μίχα
24 Ιουνίου 2022

Το σύστημα προμηθειών της Ελλάδας έχει φτάσει στα όριά του. Είναι αναποτελεσματικό, χρονοβόρο και καταφανώς δεν προασπίζει τη διαφάνεια, αρέσκεται στη νομιμοφάνεια. Κάθε τι βαφτίζεται απόρρητο, όχι για τη δήθεν προστασία της εθνικής ασφάλειας, αλλά για να συγκαλύπτεται ο γνωστός συχνά αμαρτωλός τρόπος υλοποίησης. Ως αποτέλεσμα, όλοι πλέον δυσανασχετούν, όμως κανείς δεν ασχολείται με το να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Αποτέλεσμα ήταν τα ευτράπελα που συνέβησαν κατά την τελευταία ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Πολλά έγιναν και πολλά ειπώθηκαν. Η μεγάλη φασαρία όμως επικεντρώθηκε στο σοβιετικής προέλευσης σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70, για το οποίο το Γενικό Επιτελείο Στρατού προωθεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, τόσο για το σύστημα εκτόξευσης, όσο και για τους πυραύλους που εκτοξεύει. Πρόκειται για ένα σύστημα μαζικής εκπομπής πυρός που βρίσκεται ακόμα σε υπηρεσία ανά τον κόσμο.

Η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό είναι σωστή. Παρότι πλέον υπάρχουν στην αγορά συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, το κόστος απόκτησης καθιστά απαγορευτική την αντικατάσταση στους ίδιους αριθμούς, έστω και στο περίπου. Σε περίπτωση απόσυρσης του σοβιετικού συστήματος, οι ελληνικές χερσαίες δυνάμεις θα έχαναν σε αριθμό συστημάτων, άρα και σε όγκο πυρός.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.