Ολλανδικός συνασπισμός ΜΜΕ ζητά να ξεμπλοκάρουν οι ρωσικοί ιστότοποι

Ένας ολλανδικός συνασπισμός ΜΜΕ κατέθεσε αίτηση την Τρίτη που ζητά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάσει τον αποκλεισμό από την ΕΕ των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, όπως το Russia Today και το Sputnik, αναφέρει ο ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NL Times.

Ο ολλανδικός συνασπισμός περιλαμβάνει την Ολλανδική Ένωση Δημοσιογράφων (NVJ) και την οργάνωση πολιτικών δικαιωμάτων Bits of Freedom, οι οποίοι κατέθεσαν από κοινού την αίτηση την Τρίτη (24 Μαΐου).

Στις 2 Μαρτίου, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Russia Today και το Sputnik, ως απάντηση στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Συνασπισμός για την Ελευθερία της Πληροφορίας (FOIC) πιστεύει ότι η αναστολή της λειτουργίας των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης έγινε «βιαστικά». «Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και το τι πρεσβεύουμε ως κοινωνία», ανέφεραν, όπως σημειώνουν οι NL Times.

«Αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση, χωρίς δικαστικό έλεγχο», δήλωσε στους NL Times ο πολιτικός σύμβουλος του Bits of Freedom, Ρέζο Ζένγκερ. «Η απόφαση να καταστούν οι πληροφορίες μη προσβάσιμες δεν θα έπρεπε να ανήκει στους επικεφαλής της κυβέρνησής μας, αλλά σε ανεξάρτητους δικαστές».

Αν και ο συνασπισμός αναγνωρίζει ότι αυτά τα κανάλια μέσων ενημέρωσης δεν είναι αντικειμενικά, πιστεύει ακράδαντα ότι η λογοκρισία δεν είναι η λύση. Ο γενικός γραμματέας Τόμας Μπρούνινγκ από την NVJ δήλωσε: «Η παραπληροφόρηση δεν πρέπει να καταπολεμάται με λογοκρισία σε ένα κράτος δικαίου».

Πηγή: www.euractiv.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.