Σημαντικές εξελίξεις για τις γερμανικές οφειλές

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Από ανάρτηση στο Facebook του Αριστομένη Συγγελάκη

Όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης της Χάγης (https://www.icj-cij.org/en/case/183) η Γερμανία αποσύρεται από τα ασφαλιστικά μέτρα αλλά όχι συνολικά από την προσφυγή της στη Χάγη εναντίον της Ιταλίας για το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας (προς το παρόν, τουλάχιστον)! Η χθεσινοβραδινή παρανόηση, για την οποία ζητώ συγγνώμη, οφείλεται σε εσφαλμένη πληροφόρηση από την έγκυρη, κατά τα άλλα, ενημερωτική ιστοσελίδα Euronews (https://www.euronews.com/…/germany-withdraws-un-court…).

ύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Δ. της Χάγης στις 6.5.2022, ακυρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις σχετικά με το αίτημα για την υπόδειξη προσωρινών μέτρων που υπέβαλε η Γερμανία στην υπόθεση, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν στις Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μαΐου 2022. Η Γερμανία ενημέρωσε το Δικαστήριο στις 5 Μαΐου 2022 ότι, μετά τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις στην Ιταλία και τις συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο μερών μεταξύ 2 και 4 Μαΐου 2022, «η Γερμανία αποσύρει το αίτημά της για την υπόδειξη προσωρινών μέτρων».

Η Γερμανία φαίνεται να προέβη στην κίνηση αυτή καθώς δηλώνει ικανοποιημένη από την πρόσφατη (1.5.2022) απόφαση της Ιταλίας (υπό μορφή διατάγματος). Όπως επισημαίνει το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Χάγης, η Γερμανία, αξιολογώντας το Διάταγμα της Ιταλικής Κυβέρνησης αντιλαμβάνεται ότι «η ιταλική νομοθεσία απαιτεί από τα ιταλικά δικαστήρια να άρουν τα μέτρα εκτέλεσης που είχαν ληφθεί προηγουμένως και ότι δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα περιορισμού από τα ιταλικά δικαστήρια κατά γερμανικών περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για κυβερνητικούς μη εμπορικούς σκοπούς που βρίσκονται σε ιταλικό έδαφος».

Σημειώνουμε ότι η με το υπ’ αριθμ. 36/2022 (εκδόθηκε την 30η Απριλίου και τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαιου 2022) η Ιταλία ιδρύει ένα Ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού στην επικράτειά της.

Σημείωση 1η: το Ταμείο χρηματοδοτείται από το ιταλικό κράτος και όχι από την ΟΔΓ, γεγονός ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ηθικά, νομικά, ιστορικά, πολιτικά.

Σημείωση 2η: δικαιούνται αποζημίωσης μόνο όσοι έχουν στη διάθεσή τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Σημείωση 3η: Μπαίνει φρένο στις αξιώσεις των θυμάτων καθώς δεν δικαιούνται αποζημίωσης όσοι προσφύγουν μετά την 31η Μαϊου 2022.

Πρόκειται, προφανώς, για μία ΒΡΩΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ μεταξύ της ιταλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να κλείσει οριστικά το ζήτημα εις βάρος των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, της Δημοκρατίας και κάθε ανθρωπιστικής αξίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι σημαντικές και πιστοποιούν ότι Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ! Οφείλει να προχωρήσει αποφασιστικά στη δικαστική διεκδίκηση! Οφείλουμε να ανακινήσουμε το ζήτημα στα ελληνικά δικαστήρια προσδοκώντας από έντιμους, ανεξάρτητους δικαστές να αποδώσουν Δικαιοσύνη!

Η κυβέρνηση με τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων οφείλει:

1. Να άρει τα νομοθετικά εμπόδια (δικαστικό ένσημο, άρθρο 923 ΚΠΔ, κ.α.) που εμποδίζουν τη δικαίωση των θυμάτων δείχνοντας ΒΟΥΛΗΣΗ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ!

2. Να χαράξει εθνική στρατηγική στη βάση της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων (17.4.2019).

3. Να θέσει δημοσίως το ζήτημα συνδέοντας τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας με τις εκκρεμότητες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, δηλαδή τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα και την απόδοση των γερμανικών οφειλών.

4. Να συνδέσει τη διευθέτηση του ζητήματος των γερμανικών επανορθώσεων με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με την Ειρήνη.

Γιατί δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη!

Σημείωση: ευχαριστώ τον φίλο και συναγωνιστή Δημήτριο Κούρτη , έγκριτο νομικό, ειδικευμένο στο Διεθνές Δίκαιο, για την ενημέρωση ότι δεν είναι σωστή η είδηση του Euronews. Ωστόσο, για όσα γράφονται εδώ την ευθύνη έχει μόνο ο υπογράφων.