Το σπάνιο φιλμ από την απελευθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβρη του 1944

Το σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο από τους πανηγυρισμούς των Αθηναίων φέρει την σφραγίδα του ιδρυτή της Φίνος Φιλμ, Φ. Φίνου.

Η χτεσινή 77η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς στις 12 Οκτωβρίου 1944 επανέφερε στο προσκήνιο ένα σπάνιο ντοκουμέντο που αποτύπωσε ο φακός του κινηματογραφιστή και ιδρυτή της Finos Film, Φιλιποιμένος Φίνου και δείχνει τον ξέφρενο ενθουσιασμό πλήθους χιλιάδων Αθηναίων να αποθεώνει τους αντάρτες του ΕΑΜ, τα συνθήματα του ΕΑΜ στους τοίχους, τα πλακάτ του κόσμου και τα περιβόητα χωνιά, αλλά και τον τελευταίο Γερμανό που κατέβασε την σβάστικα από την Ακρόπολη…

Όπως επισημαίνει σε σχετικό εκτενές ρεπορτάζ το Νewscenter.gr, το 1999 ο Ροβήρος Μανθούλης ανακάλυψε το φιλμ, εντάσσοντάς το σε σχετική σειρά ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο που ωστόσο κι αυτή “ξεχάστηκε” αργότερα στις αποθήκες της ΕΡΤ.

Απελευθέρωση της Αθήνας – 12 Οκτωβρίου 1944 - iscreta.gr

Τις ιστορικές στιγμές είχε τότε καταγράψει ο “παράνομος” Τύπος με πρώτο τον Ριζοσπάστη, αλλά και την Ελεύθερη Ελλάδα,τη Μάχη του Ηλία Τσιριμώκου, την Ανεξαρτησία, την παράνομη έκδοση της νόμιμης Βραδυνής, την Ελευθερία του Κόκκα που συνέχισε την εκδοσή της και μετά την απελευθέρωση και πολλές άλλες.

f 8 3
f 7 3

Πηγή: kosmodromio.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.