Αφγανιστάν: σε “μισθοφορική” ή σε εθνική αποστολή οι Ένοπλες Δυνάμεις;

Η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά των Αφγανών

7 Σεπτεμβρίου 2021
Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Στο πλαίσιο της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) αναπτύχθηκε στην Καμπούλ η Ελληνική Δύναμη (ΕΛΔΑΦ) στις 19/02/2002. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το κόστος υπολογίζονταν σε ένα εκατ. ευρώ μηνιαίως! Έγιναν 33 αποστολές και πήραν μέρος συνολικά 3.295 στελέχη. Συμμετείχαν: Ελληνικός Λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ). Το κόστος παρουσίας υπολογίζεται σε 3.165.325,68 ευρώ. Τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας. Δύο αεροσκάφη C-130 για εκτέλεση αερομεταφορών. Τμήμα υποστήριξης στο Καράτσι. Αριθμός επιτελών – συνδέσμων αξιωματικών στα διάφορα επιτελεία της ISAF. Η συνολική δύναμη της ελληνικής αποστολής ανήρχετο στους 175 άνδρες. Στη συνέχεια η ΕΛΔΑΦ μετονομάσθηκε σε ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν) με 122 στελέχη. Επαναπατρίσθηκε το Νοέμβριο 2012. Το ΤΕΣΑΦ ήταν επιφορτισμένο με κατασκευή κτιρίων τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, διανομή «ανθρωπιστικής βοήθειας». Από 22/08/2005 έως 02/04/2007 αναπτύχθηκε στην Καμπούλ το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), με 47 στελέχη.
Πέρα από τα πολιτικά οφέλη που επεδίωκε να αντλήσει ο ελληνικός αστικός κόσμος, υπάρχουν και επιχειρησιακά: πολεμική εμπειρία σε άγνωστο γεωγραφικό χώρο. Οι στρατιωτικοί ήρθαν σε επαφή με οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ. Αξιωματικοί ανέλαβαν επιτελικά καθήκοντα σε πολεμικό περιβάλλον. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προβάλλουν τον «ειρηνικό» χαρακτήρα της ελληνικής συμμετοχής. Δεν είναι όμως έτσι, όπως απέδειξε το Δίκτυο Σπάρτακος, καθώς η ελληνική κατοχική δύναμη αντιμετωπίστηκε εχθρικά. Οι ελληνικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχες. Τον Νοέμβριο του 2005 δύο Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, όταν φάλαγγα επτά Ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων, με 120 επιβαίνοντες, έπεσε σε ενέδρα στα περίχωρα της Καμπούλ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο prin.gr

«Bright Star 21»: Κοινή άσκηση Ελλάδας-Πακιστάν στην… Αίγυπτο

7 Σεπτεμβρίου 2021
Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»

Σε αναβαθμισμένο ρόλο τρομοκράτη των λαών και στη Μέση Ανατολή ο ελληνικός στρατός
Την ίδια στιγμή που ο ελληνικός στρατός οχυρώνει τα σύνορα σε Έβρο και νησιά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους «εισβολείς» πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, πολυάριθμες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις ασκούνται με αντίστοιχες δυνάμεις του Πακιστάν, το οποίο ενισχύει τους Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της πολυεθνικής διακλαδικής άσκησης «Bright Star 21» στην Αίγυπτο.
Αναλυτικότερα, το ελληνικό κράτος συμμετέχει στην άσκηση με ένα λόχο πεζοναυτών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ, τρεις αξιωματικούς επιτελείς στην Σύνθετη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων κατά τη διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ), μια ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού, μια ομάδα Μηχανικού, τη φρεγάτα «Ύδρα» με το οργανικό της ελικόπτερο, το αρματαγωγό «Λέσβος», μια ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και προσωπικό υποστήριξης και επιτελείς συνδέσμους.
Διαβάστε τη συνέχεια στο prin.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.