ΜέΡΑ25 και ΣΥΡΙΖΑ συνυπογράφουν επιστολή προς τον Μπάιντεν για τον Ασάνζ

Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν κοινή επιστολή μετά από πρωτοβουλία του κόμματος του Γ. Βαρουφάκη με την οποία ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να παρέμβει προκειμένου να ακυρωθεί η έφεση και να παύσει η δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ

7 Ιουλίου 2021

Κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, με την οποία ζητούν να παρέμβει ώστε να ακυρωθεί η έφεση και να παύσει η δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, έστειλαν βουλευτές του ΜέΡΑ 25 και του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρωτοβουλία του πρώτου κόμματος.

Το βέτο Ομπάμα και η δίωξη επί Τραμπ

Το ΜέΡΑ 25 είχε απευθυνθεί επίσης  στη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ ζητώντας τους να προσυπογράψουν. Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ δεν απάντησαν, ενώ το ΚΚΕ αρνήθηκε να προσυπογράψει την εν λόγω επιστολή – η οποία, τελικά, υπογράφεται από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή υπενθυμίζει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα, είχε ασκήσει βέτο στη δίωξη του Τζούλιαν, την οποία τελικά ενεργοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ.

Αντίστοιχες επιστολές προς τον Αμερικανό Πρόεδρο έχουν αποστείλει μέλη της Βρετανικής και της Αυστραλιανής Βουλής (συμπεριλαμβανομένων βουλευτών των συντηρητικών κυβερνητικών κομμάτων).

Επισημαίνει, επίσης, ότι η  δίωξη εναντίον του κ. Ασάνζ «υπονομεύει το δικαίωμα δημοσιοποίησης σημαντικών πληροφοριών που οι κυβερνήσεις θεωρούν άβολες. Αυτή η αξία είναι όμως κεντρικής σημασίας για μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία».

Το κείμενο της επιστολής

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Πρόεδρε Biden,

»Σας γράφουμε ως βουλεύτριες και βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να σας συγχαρούμε για τις δηλώσεις που έχετε κάνει υπέρ της προστασίας της ελευθερίας του τύπου από την απειλή της ποινικοποίησης της δημοσιογραφίας, όσο ενοχλητική κι αν είναι για τους κυβερνώντες και εν γένει τους «Ισχυρούς της Γης». Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να σας θέσουμε την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ.

»Ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Obama διαδραματίσατε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της μη δίωξης του Τζούλιαν Ασάνζ για δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικών με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, τις συνθήκες στο Γκουαντάναμο και, εν γένει, υλικό το οποίο οι αρχές εθνικής ασφάλειας της χώρας σας δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθεί. Εσείς, όπως και εμείς, πρέπει να απογοητευτήκατε όταν ο προκάτοχός σας ξεκίνησε δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ η οποία, αν καταδικαστεί, θα οδηγήσει σε ποινή κάθειρξης 175 ετών. Ως αποτέλεσμα αυτής της δίωξης ο Ασάνζ κρατείται αυτή την στιγμή υπό εξοντωτικές συνθήκες απομόνωσης στην φυλακή ύψιστης ασφάλειας στο Belmarsh του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένοντας την απόφαση των Βρετανικών δικαστηρίων για έκδοσή του στην χώρα σας.

»Οργανώσεις πολιτικών ελευθεριών και κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν την δίωξη κατά αυτού του εκδότη με ιδιαίτερη ανησυχία. Ο αρχισυντάκτης της Washington Post γράφει ότι το κατηγορητήριο «ποινικοποιεί κοινές πρακτικές στη δημοσιογραφία, οι οποίες έχουν για χρόνια υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον». Η αρχισυνταξία των New York Times θεωρεί ότι «χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά της πρώτης αναθεώρησης του Συντάγματος», ενώ για τη Διεθνή Αμνηστία «το κατηγορητήριο εναντίον του δεν θα έπρεπε καν να είχε διατυπωθεί» αφού «φέρνει την ελευθερία του τύπου στο δικαστήριο».

»Νωρίτερα φέτος, το Δικαστήριο του Γουέστμινστερ απέρριψε την αίτηση των ΗΠΑ για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ  στις ΗΠΑ. Παρά την απόφαση αυτή, η κράτησή του σε κατάσταση απομόνωσης 23 ώρες το 24ωρο συνεχίζεται καθώς το δικαστήριο του αρνήθηκε αποφυλάκιση υπό κατ’ οίκον περιορισμό – κάτι ανήκουστο για άνθρωπο με λευκό ποινικό μητρώο. Όπως έγραψε κι η αρχισυνταξία της Guardian, εσείς είστε ο μόνος που «μπορεί και πρέπει να αφήσει τον κ. Ασάνζ ελεύθερο».

»Όλοι μας ελπίσαμε, δεδομένης και της δικής σας θετικής στάσης στο παρελθόν, ότι θα είχατε παρέμβει ώστε να μην ασκηθεί έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ . Δυστυχώς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεχίζει την διώξη, καταδικάζοντας έτσι τον Τζούλιαν Ασάνζ σε τρίτο έτος φυλάκισης σε απάνθρωπες συνθήκες απομόνωσης στην φυλακή υψίστης ασφαλείας του Belmarsh.

»Η δίωξη εναντίον του κ. Ασάνζ  υπονομεύει το δικαίωμα δημοσιοποίησης σημαντικών πληροφοριών που οι κυβερνήσεις θεωρούν άβολες. Αυτή η αξία είναι όμως κεντρικής σημασίας για μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία.

»Η δίωξη εναντίον του κ.  Ασάνζ  υπονομεύει επίσης την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νομικό σύστημα γενικότερα – όταν ένας μη καταδικασμένος για οποιοδήποτε έγκλημα άνθρωπος περνά τόσα χρόνια σε κελιά που προορίζονται για καταδικασμένους, επικίνδυνους βαρυποινίτες.

»Απευθυνόμαστε σε εσάς ζητώντας σας να ακυρώσετε αυτήν τη δίωξη, μια πράξη που θα ενίσχυε τον κοινό αγώνα δημοκρατών απ’ όλο τον κόσμο για την ελευθερία του τύπου.

»Με εκτίμηση,
»Οι βουλεύτριες κι οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ / in.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Διαβάστε επίσης

Eπείγουσα διεθνής έκκληση για τη σωτηρία της ζωής και την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ