Eπείγουσα διεθνής έκκληση για τη σωτηρία της ζωής και την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ

Εξήντα διεθνώς γνωστοί διανοούμενοι από δεκαπέντε χώρες, με επιστολή τους προς τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, του ζητούν να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή του, μεταφέροντας το αίτημά τους και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να απελευθερωθεί άμεσα ο Τζούλιαν Ασσάνζ, που κρατείται στις βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh και του οποίου κινδυνεύει η υγεία και η ζωή.

Μεταξύ των διανοουμένων που υπογράφουν την επιστολή είναι η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Mairead Maguire, ο αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο αμερικανός συγγραφέας και διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκυ, ο αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώην ηγετικό στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας Francis Boyle, o Daniel Ellsberg, που συγκλόνισε την Αμερική με τις αποκαλύψεις του για τον πόλεμο στο Βιετνάμ (The Pentagon Papers), κάτοχος του “εναλλακτικού” βραβείου Νόμπελ (Right Livehood Award) και του βραβείου Όλαφ Πάλμε, ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Dick Marty, ο πρώην διευθυντής της γαλλικής επιθεώρησης Monde Diplomatique Alain Gresh, η Γερμανίδα βουλευτής Sahra Wagenknecht, ο Γουίλιαμ Πολκ, πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων Adlai Stevenson, ο αμερικανός πρώην αν. υπουργός Οικονομικών Paul Craig Roberts και πολλοί άλλοι.

Από την Ελλάδα υπογράφουν την επιστολή ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Οι υπογράφοντες καλούν τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να απελευθερώσουν άμεσα τον Julian Assange, πολίτη της Αυστραλίας, από τη φυλακή Belmarsh όπου κρατείται κατά “τρόπο άδικο και βάναυσο”, όπως υποστηρίζουν. Επισημαίνουν ότι ο Assange δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα στη Βρετανία ή στη Σουηδία και ότι οι μόνες κατηγορίες εναντίον του προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι καθαρά πολιτικές και αποβλέπουν στο να τιμωρηθεί για δημοσίευση ακριβών πληροφοριών που του δόθηκαν από πληροφορημένες πηγές. Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική όλων των mainstream ΜΜΕ, συνεχίζει η επιστολή, χαρακτηρίζοντας ως “όνειδος” το ότι αυτά τα Μέσα δεν υπερασπίζονται τώρα τον κ. Assange, έστω κι αν έχουν δημοσιεύσει τις ίδιες ακριβώς πληροφορίες που δημοσίευσε και αυτός. Με την τωρινή μεταχείριση που επιφυλάσσει στον Julian Assange, το Ηνωμένο Βασίλειο “ευτελίζεται σε απλό εργαλείο πολιτικής καταπίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών”, προσθέτουν οι υπογράφοντες, που θεωρούν ότι αυτή η υπόθεση έχει κλονίσει πολύ σοβαρά την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα και τα ΜΜΕ.

Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν την τωρινή φυλάκιση του Julian Assange “στίγμα” στο δικαστικό σύστημα του βρετανικού έθνους και “απαξίωση” της Βρετανικής αξιοπρέπειας, προειδοποιώντας ότι, αν αυτό το “σκάνδαλο” μπορεί σήμερα να αποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό, θα αναδειχθεί μετά βεβαιότητος στην ιστορία αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τους ανώτατους εκπροσώπους του Βρετανικού λαού για να διορθωθεί αυτή η μείζων αδικία. Και η επιστολή καταλήγει: “Απευθυνόμαστε στην αίσθησή σας δικαίου και εθνικής τιμής για να τιμήσετε τις καλύτερες παραδόσεις της Βρετανικής δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απελευθερώνοντας άμεσα τον Julian Assange”.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή και δείτε τις υπογραφές στο

Appeal to Archbishop of Canterbury for Liberation of Julian Assange