Δούλοι και αφέντες. Δεν πολεμήσαμε στην Κύπρο θα πολεμήσουμε στην Κριμαία!

ΓΕΕΘΑ: Ελληνικά μαχητικά F-16 συμμετείχαν σε άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα

3 Ιουλίου 2021

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν, χθες, με ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX – Air Defence Exercise στη Μαύρη Θάλασσα εντός FIR Βουκουρεστίου, σε μια χρονική συγκυρία η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των δυνάμεων του NATO και της Ρωσίας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων στην συγκεκριμένη άσκηση, στο πλευρό άλλων συμμαχικών δυνάμεων, ενώ παρουσίασε και τα σενάρια που είχαν προγραμματιστεί προς εκτέλεση, με στόχο την επαύξηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας των μονάδων.

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, η χώρα μας συμμετείχε με ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Πολυεθνική Διακλαδική άσκηση ADEX – Air Defence Exercise, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 02 Ιουλίου 2021 στην Μαύρη Θάλασσα εντός FIR Βουκουρεστίου.

Στην άσκηση συμμετείχε η Ναυτική Συμμαχική Δύναμη STANDING NATO MARITIME GROUP TWO – SNMG 2 καθώς και μαχητικά αεροσκάφη επιπλέον της Ελλάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία καθώς και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης E-3A AWACS του ΝΑΤΟ. Κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν σενάρια αεροπορικής προστασίας και προσβολής Ναυτικής Δύναμης, στο πλαίσιο των οποίων το ελληνικό ζεύγος F-16 επιχείρησε σε ρόλο ESCORT των επιτιθέμενων αεροσκαφών.

Σκοπός της ADEX ήταν να επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ στην ολοκλήρωση και αποτελεσματική συνέργεια των δυνάμεων του σε θάλασσα και αέρα, και να προαγάγει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό πλαίσιο.

Επίσης το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο στο οποίο περιλαμβάνει πλάνα από τις συνεκπαιδεύσεις  και τις ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τον μήνα Ιούνιο:

Published at www.onalert.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.