Τούρκοι μπούκαραν σε ψαροκάικο και προκάλεσαν ζημιές

Της Ιωάννας Μάντζιηπα
23 Ιουνίου  

Απίστευτη τουρκική προκλητικότητα σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης του ψαροκάικου «Μπουμπουλίνα», Άριστος Αριστείδου. Ένοπλοι Τούρκοι μπούκαραν το μεσημέρι της Τρίτης σε ψαροκάικο Κυπρίων, που βισκόταν σε διεθνή ύδατα, είκοσι ναυτικά μίλια από τον Απόστολο Ανδρέα και αφού έκαναν έρευνες στο αλιευτικό σκάφος, προκάλεσαν ζημιές 50 χιλιάδων ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αριστείδου ανέφερε ότι «γύρω στις 2 το μεσημέρι βρισκόμασταν 20 ναυτικά μίλια από τον Απόστολο Ανδρέα και σε διεθνή ύδατα, όταν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα μας πλεύρισε τουρκική άκατος, ζητώντας μας να τους ακολουθήσουμε. Μας συνόδευε από τα αριστερά στα 50 μετρά και μετά εμφανίστηκε δεύτερη άκατος στα δεξιά. Τότε εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας πάρουν σε κάποιο λιμάνι. Στις 4 μας είπαν να σταματήσουμε και τότε από μια βάρκα, την οποία έδεσαν στη «Μπουμπουλίνα», ανέβηκαν πάνω 8 Τούρκοι οπλισμένοι. Μας ζήτησαν διαβατήρια και έγγραφα του σκάφους και μας έβαλαν να πάμε στην πλώρη».

Προσέθεσε στη συνέχεια ότι «4 άτομα μας περικύκλωσαν και άλλα 4 ξεκίνησαν να κάνουν έλεγχο στο σκάφος. Τότε τους ανέφερα ότι βρίσκομαι σε διεθνή ύδατα και δικαιούμαι να αλιεύω, ενώ οι Τούρκοι άρχισαν τις ερωτήσεις γιατί να έχουμε τόσες πολλές κεραίες στο σκάφος και ακολούθως ζήτησαν στον καπετάνιο και σε μένα να βγούμε στο πιλοτήριο, όπου έβγαλαν ένα βαλιτσάκι και αφαιρούσαν τα δείγματα από τα ηλεκτρονικά μας συστήματα» .

«Ακολούθως πήγαμε εκεί όπου είναι οι άλλοι, ενώ τους ενημέρωσα ότι όλα τα ευρωπαϊκά σκάφη διαθέτουν το σύστημα ευρωπαϊκού εντοπισμού με τα στοιχεία όλων των σκαφών. Μου απάντησαν ότι έχουμε διαταγή, δεν αποφασίζουμε εμείς», επεσήμανε ο κ. Αριστείδου.

Όπως είπε ο κ. Αριστείδου τους ενόχλησε το όνομα και η σημαία του σκάφους. Σημείωσε ότι «γύρω στις 8 και 20 το βραδύ μας είπαν να αποχωρήσουμε και μας συνόδευσαν μέχρι το ακρωτήρι του Απόστολου Ανδρέα. Μετά από λίγο μας προσέγγισε άλλο σκάφος και μας είπε ότι από τη Δερύνεια και πέρα είναι ΑΟΖ της Τουρκίας».

Καταληκτικά ανέφερε ότι στη συνέχεια, αφού αποχώρησαν οι Τούρκοι, εντόπισαν ζημιές σε 3 ηλεκτρονικά ζητήματα στο ραντάρ, στο σόναρ και στο δορυφορικό της «Μπουμπουλίνας» συνολικού κόστους 50 χιλιάδων ευρώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.