Οι «πυρήνες» παράδοσης της Κύπρου επανέρχονται με βρετανική υποκίνηση

«Σήμερα δεν χρειάζονται τόσο το PRIO εφόσον τη δουλειά αυτή ανέλαβε το Φόρεϊν Όφις ανοικτά μέσω της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, στη Λευκωσία, με καθοδηγητή τον Steven Lillie και αξιωματούχους του να πηγαινοέρχονται στη Λευκωσία ο ένας μετά τον άλλο»

Της Φανούλας Αργυρού *
20 Απριλίου 2021

Οι Βρετανοί αποχαλινώθηκαν κυριολεκτικά. Έριξαν τις μάσκες και ανέλαβαν ανοικτά οι ίδιοι. Στις δεκαετίες του 1970 και 1980 προτιμούσαν να χρησιμοποιούν άλλους ως εμπροσθοφυλακή, γιατί ομολογούσαν ότι σχέδια από τους ίδιους θα απορρίπτονταν ασυζητητί, θα βρομούσαν, έλεγαν, από ένα μίλι! Π.χ. το λεγόμενο «Αμερικανο-βρετανο-καναδικό σχέδιο» ήταν καθαρά σχέδιο του Φόρεϊν Όφις, αλλά προτίμησαν να το παρουσιάσουν έτσι για να περάσει, κατά τη λανθασμένη άποψή τους. Τελικά απορρίφθηκε από το ΑΚΕΛ αφού προηγήθηκε η Μόσχα! Όμως, το ΑΚΕΛ θα το δεχόταν, όπως παραδέχθηκαν ΑΚΕΛικοί στην βρετ. Υπάτη Αρμοστεία, αν το παρουσίαζαν ως «σχέδιο του ΟΗΕ»! Απερρίφθη λόγω… Αμερικανών!

Σήμερα, τα πράγματα επέστρεψαν στην προ του ΟΧΙ συντονισμένη εκστρατεία υπέρ του βρετανικού «Σχεδίου Ανάν». Όπως είναι γνωστό, αυτό απορρίφθηκε με ένα βροντερό ΟΧΙ 76% από τους Έλληνες της Κύπρου, που δεν δέχθηκαν να αυτοκτονήσουν. Οι εγκέφαλοι του Φόρεϊν Όφις δεν το συγχωρούν στους Έλληνες. Αλλά, πρώτα ας πάμε στο 2002-2004, να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα που επαναλαμβάνονται.

2002-2004: Προβοκατόρικες ενέργειες ξένων κατά της Κύπρου

Για το «Σχέδιο Ανάν», οι Βρετανοί επιστράτευσαν τότε, μεταξύ άλλων, και τις υπηρεσίες ΜΚΟ όπως του γνωστού PRIO Νορβηγίας. Προκαταβολικά, με επικεφαλής τότε τον Βρετανό Project Leader, Dan Smith, κάλεσε σε ανεπίσημη, ουσιαστικά, μυστική, συνάντηση στις 22-23 Οκτωβρίου 2002, στην Αθήνα, επιλεγμένους Έλληνες και Τούρκους της Κύπρου για προετοιμασία πυρήνα υποστήριξης του «Σχεδίου Ανάν» που θα υποβαλλόταν.

Παρευρέθησαν: Καίτη Κληρίδου, Τάκης Χατζηδημητρίου, Χρίστος Στυλιανίδης και Ανδρούλα Βασιλείου, Μουσταφά Ακιντζί, Βετάτ Σελίκ, Αλή Ερέλ, Κουτλάι Ερκ.

Ο καθοδηγητής της «επιχείρησης», Dan Smith, τους ενημέρωσε ότι ο ΟΗΕ θα παρουσίαζε σύντομα σχέδιο και τους υπέδειξε να το υποστηρίξουν, να ενημέρωναν και άλλους για αποδοχή του και να το προωθούσαν δίχως επικρίσεις για κοινή αποδεκτή λύση. Και τους «διαφώτισε» λέγοντας:

«Για να πετύχουμε αυτό, χρειάζεται όχι μόνο κοινό όραμα για κοινό μέλλον, αλλά και αποφασιστικότητα, καλή θέληση και καθαρή σκέψη από αμφότερες τις πλευρές. Η επιτυχία θ’ ανοίξει τον δρόμο για νέες σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς μαζί θα απολαμβάνουν τα καλά της συμμετοχής στην Ε.Ε. Αυτό, με τη σειρά του, θα προσφέρει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα…». Και τους έβαλε και υπέγραψαν και ανακοίνωση με όλα αυτά, ελπίζοντας σε… δημιουργικότητα και ευελιξία από αμφότερες τις πλευρές (θυμηθείτε τι είπε μόλις πρόσφατα ο Βρετανός ΥπΕξ, Dominic Raab, στις 4.2.2021). Παραθέτω τη σχετική ανακοίνωση, που είχα εξασφαλίσει τότε.

Η έρευνά μου για τις ενέργειες εκείνες και τι εστί PRIO δημοσιεύθηκε στην «Ελευθερία» του Λονδίνου, στις 4.9.2003 και στη «Σημερινή», στις 14.3.2004, με τίτλο «Προβοκατόρικες ενέργειες ξένων κατά της Kύπρου Προετοιμασία “πυρήνος’’ υποστήριξης εκτρώματος ‘‘Ανάν’’».

2021 – «1Cyprus»

Με βρετανική παρότρυνση – Κίνηση για την τουρκοδιζωνική

Σήμερα δεν χρειάζονται τόσο το PRIO, εφόσον τη δουλειά αυτή ανέλαβε το Φόρεϊν Όφις ανοικτά μέσω της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, στη Λευκωσία, με καθοδηγητή τον Steven Lillie και αξιωματούχους του να πηγαινοέρχονται στη Λευκωσία ο ένας μετά τον άλλο. Ταυτόχρονα πηγαινοέρχονται στην Αρμοστεία ο ένας μετά τον άλλο και δικοί μας, για να παίρνουν οδηγίες στην προσπάθεια διάλυσης της ΚΔ και τρομοκράτησης του λαού.

Εξάλλου, κάποιες νεοσύστατες «οργανώσεις» ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, όπως ακριβώς και πριν από το δημοψήφισμα, με αδήλωτους χρηματοδότες. Αυτές οι οργανώσεις λειτουργούν με πολλά λεφτά, όπως προφανώς η «1Cyprus». Τις τελευταίες ημέρες κατέκλυσε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, με ολοσέλιδες, ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις, καλώντας τον κόσμο να συνυπογράψει για τάχατες επανένωση της Κύπρου!

Με το περίεργο έμβλημα «1ΚΥΠΡΟΣ» – καλύπτονται, όπως και οι αποκαλυφθέντες αναρχοφασίστες των «Ώς δαμαί», πίσω από βρετανική εποικοδομητική ασάφεια και δεν αναφέρονται πουθενά στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της ΕΕ, του ΟΗΕ και όλων των Διεθνών Οργανισμών.

Ουσιαστικά προωθούν αποδοχή αναγνώρισης δύο συνιστώντων κρατών (δηλαδή της κυριαρχικής ισότητας) όπως απαιτούν Βρετανία και Τουρκία, παραπλανητικά επικαλούμενοι ότι είναι «επανένωση», και μοιρασιά της κυπριακής ΑΟΖ και του θαλάσσιου πλούτου της ΚΔ με την Τουρκία!

Πρόκειται για τραγική και επικίνδυνη παραποίηση πραγμάτων, με «κοινό μήνυμα» από πέντε ονόματα, προεξαρχόντων του πρώην Προέδρου, Γιώργου Βασιλείου (συζύγου της κας Ανδρούλας Βασιλείου που παρευρέθη στη σύσκεψη της Αθήνας 22/23 Οκτωβρίου 2002), του πρώην ΥπΕξ, Γ. Κασουλίδη, και των Τουμάζου Τσιελεπή του ΑΚΕΛ, Συνταγματολόγου, Τάκη Χατζηδημητρίου, Επικεφαλής ΔΤΕ (που επίσης παρευρέθη στην σύσκεψη Αθήνας 22/23 Οκτωβρίου 2002) και αυτήν τη φορά και… ιερωμένου, του Μητροπολίτη Βασίλειου.

Ο Γ. Βασιλείου ευθύνεται για τα διζωνικά ψηφίσματα 649/90 και 750/92. Πρώτος ο Βασιλείου αποδέχτηκε την απαρτχάιντ ΔΔΟ και το 99% των τουρκικών απαιτήσεων, περιλαμβανομένης της πολιτικής ισότητας, όπως αποκάλυψαν βρετανικά έγγραφα, και έκανε ό,τι του ζητούσαν οι Βρετανοί! Γι’ αυτό το ΑΚΕΛ επιμένει ότι την πολιτική ισότητα την δέχθηκαν από το 1991, ήταν ο δικός τους Γ. Βασιλείου που την δέχθηκε χωρίς ΚΑΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ.

Ο ίδιος σήμερα συνυπογράφει μια παραπλανητική «έκκληση», το κείμενο της οποίας είναι… αντιγραφή θέσεως του Φόρεϊν Όφις! Όπως αυτή βρίσκεται στην απάντηση που μου έστειλε το Φόρεϊν Όφις ημερ. 16 Μαρτίου 2021, σε ερώτησή μου αν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Dominic Raab, μετέφερε βρετανικό σχέδιο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπως είχε μεταδοθεί από ΜΜΕ.

Βλέπε σχετικό προηγούμενο άρθρο της γράφουσας (με την «έκκλησή» τους) που αναρτήθηκε σε πολλές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων:https://www.onisilos.gr/?p=31579και https://infognomonpolitics.gr/2021/04/ypopti-kinisi-gia-tin-tourkodizoniki-ekkinoumeni-apo-tous-anglous/.

Φόρεϊν Όφις: «Στις 25 Νοεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη και του (τότε) Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ‘‘δεσμεύθηκε’’ να εξερευνήσει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και τις Εγγυήτριες δυνάμεις την πιθανότητα να συγκαλέσει μιαν ανεπίσημη συνάντηση των 5+1 στην κατάλληλη στιγμή».

Η συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου 2019, στην οποία αναφέρθηκε το Φόρεϊν Όφις, ήταν στο Βερολίνο. Αυτά γράφει και το «μήνυμα» των 5!!! Σχετικό άρθρο μου στις 22.3.2021 στο Sigmalive: «Απάντηση Φόρεϊν Όφις για Πενταμερή και αν υπάρχει βρετανικό σχέδιο» (https://www.sigmalive.com/news/kypriako/756989/apantisi-forein-ofis-gia-pentameri-kai-an-yparxei-vretaniko-sxedio).

Κλείνω με την αφιέρωση του κ. Κώστα Ν. Χατζηκωστή στο τελευταίο του βιβλίο «Η Τουρκία Πολιορκεί – Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη».

« Σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν και σ’ αυτούς που συνεχίζουν και αγωνίζονται για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική!».

ΠΡΑΚΤΙΚΟ.jpg

Το πρακτικό της συνεδρίας 23.10.2002 στην Αθήνα υπό την ηγεσία του Project leader Dan Smith PRIO για την προετοιμασία «πυρήνα» υποστήριξης του «Σχεδίου Ανάν» με οδηγίες πώς και γιατί να το υποστήριζαν (από το βιβλίο της γράφουσας «TOPSECRET – Η βρετανική κηδεμόνευση του Κυπριακού… Πώς φθάσαμε στο σχέδιο ‘‘Ανάν’’…», σελ. 254-256. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2004, Εκδόσεις Γερμανός, Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την εφημερίδα «Σημερινή», διανομή Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ).

* Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Πηγή: simerini.sigmalive.com