Εθνική Πινακοθήκη ή Εθνικό Αίσχος;

Προεόρτια φιέστα μόνο για εκλεκτούς στην Εθνική Πινακοθήκη

24 Μαρτίου 2021
Με την Αθήνα περίκλειστη σαν φρούριο, τους γύρω δρόμους πλημμυρισμένους από περιπολικά και άλλα κρατικά οχήματα καθώς και χιλιάδες αστυνομικούς, και με τη συμμετοχή των «υψηλών καλεσμένων» πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης το απόγευμα της Τετάρτης λίγα μόλις μέτρα από τον ασφυκτικά γεμάτο Ευαγγελισμό, με πλάνα από την εκδήλωση να μεταδίδονται ζωντανά από την κρατική τηλεόραση και την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας να αναβάλλεται, παρότι βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της από το ξέσπασμά της μέχρι και σήμερα.
Η ζοφερή εικόνα που περιγράφεται από τα νοσοκομεία, τα οποία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες εισαγωγές και τις μεγάλες ανάγκες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ήταν αρκετά για να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι κατά την έναρξη λειτουργίας του αποκατεστημένου κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι να εμφανίζονται σε ζωντανή σύνδεση από την ΕΡΤ ως οικοδεσπότης, υποδεχόμενος τους εκλεκτούς καλεσμένους για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο thepressproject.gr

Ενας Πικάσο, μια κλοπή, μια Πινακοθήκη – Της Έλενας Ακρίτα

26 Μαρτίου 2017
Παγκοσμίως, όταν γίνονται κλοπές έργων τέχνης από μουσείο, το ερώτημα είναι: πώς μπήκαν οι διαρρήκτες; Κι η απάντηση είναι: κάποιοι δεν έκλεισαν καλά την πόρτα.
9 Ιανουαρίου 2012. Πέντε χρόνια πριν. Αγνωστοι εισβάλλουν στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης κι αρπάζουν τρία έργα. Ενα του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια, μια ελαιογραφία του Ολλανδού Μοντριάν. Και το μεγάλο πετράδι του στέμματος: το «Κεφάλι Γυναίκας» του ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939.
Το έργο αυτό δεν έχει μόνο εικαστική, αλλά και ιστορική βαρύτητα. Το 1949 ο Πάμπλο Πικάσο το δώρισε στον ελληνικό λαό – δηλαδή σε όλους μας για όποιον δεν κατάλαβε – ως τιμητική προσφορά για την αντίσταση των Ελλήνων στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Ενας εθνικός θησαυρός του τόπου μας εκλάπη ύστερα από 63 ολόκληρα χρόνια. Ακολουθεί χαμός, κλαυθμός, οδυρμός, έρευνες, ανακοινώσεις – μέχρι εκεί. Νεράκι ήταν και κύλησε και παρέσυρε μαζί του το χρυσόψαρο με την ανύπαρκτη μνήμη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο http://www.palmografos.com/permalink/28975.html