Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Καταδικάζει την αστυνομική βία και αυθαιρεσία

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, καταδικάζει τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του θύματος της παράνομης αστυνομικής βίας από αστυνομικό όργανο

13 Μαρτίου 2021
φωτ. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με ψήφισμα του καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έζησε η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Όπως σημειώνει, φαινόμενα όπως η ασκηθείσα σωματική και λεκτική βία εις βάρος δικηγόρου στο κέντρο της Αθήνας, ο ξυλοδαρμός πολίτη στη Ν. Σμύρνη, η υπέρμετρη βία με χρήση χημικών κατά διαμαρτυρομένων πολιτών, η καταγεγραμμένη στα ΜΜΕ προτροπή αστυνομικών προς συναδέλφους τους να υπερβούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί, «αμαυρώνουν την εικόνα μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής Πολιτείας».

Παράλληλα καταδικάζει τη δημοσιοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του θύματος της παράνομης αστυνομικής βίας από αστυνομικό όργανο.

Το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά:

Ο Δ.Σ.Π. ως εκ του θεσμικού του ρόλου και διαχρονικά υπερασπιστής των Αρχών και των Κανόνων του Κράτους Δικαίου καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, των οποίων όλη η ελληνική κοινωνία έγινε μάρτυρας τις τελευταίες ημέρες.

Περιστατικά, όπως η ασκηθείσα στις 6-3-2021 σωματική και λεκτική βία εις βάρος Δικηγόρου στο κέντρο των Αθηνών, ο ξυλοδαρμός πολίτη στη Ν. Σμύρνη την επόμενη ημέρα, η υπέρμετρη βία με χρήση χημικών για αντιμετώπιση διαμαρτυρομένων πολιτών, η καταγεγραμμένη στα ΜΜΕ προτροπή αστυνομικών προς συναδέλφους τους να υπερβούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί, είναι προφανές, ότι αμαυρώνουν την εικόνα μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής Πολιτείας.

Εξ ίσου καταδικαστέα ενέργεια, που εύλογα γεννά αρκετά ερωτηματικά, είναι η δημοσιοποίηση, από μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πολίτη, θύματος παράνομης βίας από αστυνομικό όργανο.

Οι ανωτέρω καταστάσεις και παραβατικές συμπεριφορές ορισμένων αστυνομικών οργάνων, ασφαλώς και διευκολύνουν στη δημιουργία πρόσφορων συνθηκών για τη δράση περιθωριακών ομάδων και την εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών, που καταδικάζονται και απομονώνονται από το σύνολο της κοινωνίας, όπως η επίθεση που υπέστη ο αστυνομικός στη Νέα Σμύρνη, από την οποία ετέθη σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή του.

Χρέος του κάθε φορέα ελέγχου των Αρχών και της λειτουργίας της Δημοκρατίας είναι η συμβολή στη διατήρηση της ενότητος του κοινωνικού ιστού.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος είναι διαχρονικά αταλάντευτα προσηλωμένος στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί τις αρμόδιες Κρατικές και Εισαγγελικές Αρχές, καθώς και κάθε αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, να διερευνήσουν πλήρως και άμεσα τα ανωτέρω περιστατικά, προς το σκοπό της απόδοσης ευθυνών και της παραδειγματικής τιμωρίας κάθε υπαιτίου.

Πηγή: www.avgi.gr