Συνέντευξη του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και Υπουργού Χριστόδουλου Χριστοδούλου στον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο
1. Κύριε Χριστοδούλου, υποστηρίζετε περίπου στο τελευταίο βιβλίο σας ότι, μια λύση του κυπριακού παραπλήσια του σχεδίου Ανάν θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή την Κύπρο. Γιατί πιστεύετε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο? Γιατί οι οπαδοί του ναι στο σχέδιο Ανάν υποστηρίζουν αντίθετα, ότι μια λύση του κυπριακού θα έχει μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα?
Η θέση μου εδράζεται στα πραγματικά δεδομένα. Και με βάση αυτά καταδεικνύεται, δυστυχώς, ότι η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να αντέξει ούτε τις αποζημιώσεις και τις δαπάνες ούτε τα λειτουργικά έξοδα της πολυδάπανης λύσης. Άλλωστε, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι τέσσερεις διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες, που μετακαλέσαμε και οι οποίοι χρησιμοποιούνται και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συγκεκριμένα στην έκθεση που μας υπέβαλαν το Φεβρουάριο του 2004, στη σελίδα 3, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι αν εφαρμοσθεί μια τέτοια λύση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χρεωκοπίας της κυπριακής οικονομίας («There is a very real risk of bankruptcy»).
Οι οπαδοί του Σχεδίου Ανάν και της νέας λύσης δεν έχουν παρουσιάσει μελέτες και στοιχεία που να υποστηρίζουν το βιώσιμο μιας λύσης με βάση το Σχέδιο Ανάν ή με βάση μια νεοανανική λύση. Θεωρητικολογούν και αοριστολογούν με το γνωστό παραμύθι ότι «μια λύση του κυπριακού θα έχει οικονομικά οφέλη».
2. Τι ακριβώς συζητείται σήμερα για την οικονομική πτυχή του κυπριακού? Αυτά που συζητώνται είναι εν γνώσει των πολιτών και των πολιτικών κομμάτων?
Ο κυπριακός λαός στην πραγματικότητα τελεί εν αγνοία των συζητουμένων τόσο για την οικονομική πτυχή όσο και για τις άλλες πτυχές του κυπριακού.
Είναι, όμως, πλήρως ενήμεροι οι κύριοι Ταλάτ, Ερντογάν, Έρογλου και Νταβούτογλου. Ως προς το κεφάλαιο της οικονομίας, στην κοινή τους δήλωση ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ, μας είπαν πριν λίγες μέρες ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Δεν ανέφεραν, όμως, σε ποιες από τις πολυάριθμες σοβαρές πτυχές της οικονομίας έχει σημειωθεί πρόοδος και σε τι αυτή συνίσταται. Συνεπώς, για όλους όσοι γνωρίζουμε τα του Σχεδίου Ανάν αλλά και τα του σημερινού παρασκηνίου οι ανησυχίες και η αγωνία παραμένουν.
3. Υπάρχει ένα παράδοξο στην Κύπρο. Οι ηγεσίες των δύο κοινοτήτων συζητούν για την επιδιωκόμενη λύση εν κρυπτώ και παραβύστω, ενώ είναι προφανές ότι εκπονούν σύνταγμα νέου κράτους και συνθήκες που θα προσδιορίσουν και περιορίσουν το διεθνές καθεστώς του. ‘Οχι μόνο οι πολίτες δεν ξέρουν τίποτα, αλλά και φαίνεται ότι διαφωνούν με τις πιο κεντρικές προτάσεις, όπως η εκ περιτροπής προεδρία που υπέβαλε η ελληνική πλευρά! Δεν θάπρεπε να γίνει ένα καταρχήν δημοψήφισμα για τις γενικές τουλάχιστον γραμμές που αποδέχονται οι Ελληνοκύπριοι, αντί του προβλεπόμενου τελικού δημοψηφίσματος, που θα γίνει, αν γίνει, σε συνθήκες εκβιασμού και εγκλωβισμού και με τεράστιο κόστος για τους Ελληνοκύπριους αν πούνε όχι εναντίον σχεδίου που έχει συμφωνήσει η δική τους πλευρά?
Δυστυχώς, ακολουθείται και τώρα η ίδια διαδικασία όπως και στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν. Συζητείται το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και του κυπριακού λαού εν συνόλω, εν κρυπτώ και παραβύστω. Αλλά η υπόθεση της Κύπρου δεν είναι ατομική ιδιοκτησία ούτε του κ. Ταλάτ ούτε του κ. Χριστόφια και οφείλει, όντως, η δική μας ηγεσία να πάρει το αίσθημα του λαού σχετικά με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης, που να διαγράφει τις θέσεις μας σε όλες τις ουσιαστικές πτυχές, όπως στην εκτελεστική εξουσία, την οικονομία, το εδαφικό, το περιουσιακό, τις εγγυήσεις και τη μορφή του πολιτεύματος. Δυστυχώς, ακολουθείται ξανά λανθασμένη και αντιδημοκρατική διαδικασία και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι μια νεοανανική λύση, όπως αυτή που προδιαγράφεται, θα απορριφθεί από τον κυπριακό ελληνισμό με το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος για τη δική μας πλευρά.
4. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπερασπίζεται τον εαυτό της διεθνώς, ενώ είναι παντού παρόντα τα επιχειρήματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε να επέρχονται σοβαρές ήττες της Λευκωσίας, όπως η απόφαση για τις περιουσίες του ΕΔΑΔ και η επαναφορά της απαίτησης απευθείας εμπορίου. Τι πρέπει να γίνει?
Είναι γεγονός ότι στο διεθνές πεδίο χάνουμε διαρκώς έδαφος με την Τουρκία να αλωνίζει κυριολεκτικά και να επιτυγχάνει να περνά τις θέσεις της σε βασικότατα θέματα, όπως αυτά που αναφέρατε, αλλά και να αυξάνονται οι πιέσεις για περαιτέρω υποχωρήσεις στη δική μας πλευρά. Τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα οφείλουν να αναδιατάξουν τις δυνάμεις και να αξιοποιήσουν τις υφισταμένες δυνατότητές μας διαφορετικά το τίμημα που θα πληρώσει ο κυπριακός ελληνισμός θα είναι βαρύτατο. Τελούμε συνεχώς, δυστυχώς, σε διαρκή ύπνωση και σ’ αυτό το σοβαρό θέμα.
5. Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Χριστόφιας επιμένει τόσο πολύ σε προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού και που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη απομόνωση το ίδιό του το κόμμα?
Πιστεύω ότι ο κ. Χριστόφιας είναι αυτοπαγιδευμένος. Είναι δέσμιος της δικής του γνωστής θέσης ότι «ψήφισε ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν για να τσιμεντώσει το ΝΑΙ». Βεβαίως, τρέφει τη ψευδαίσθηση ότι αυτή τη φορά με τη βοήθεια του ηγέτη του ΔΗΣΥ θα μπορεί να επιτύχει τη συγκατάθεση του κυπριακού ελληνισμού σε ένα νεοανανικό σχέδιο. Πιστεύω ότι δεν θα το κατορθώσει.
6. Πώς βλέπετε την ελληνική οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις στην Κύπρο και το μέλλον του ευρώ? Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να κάνει η Ελλάδα, τι πρέπει να κάνει η ΕΕ?
Πιστεύω ότι είναι θέμα ανάκτησης της ελλαδικής αξιοπιστίας όσον αφορά την οικονομική κρίση που δοκιμάζει τη χώρα. Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην κρίση, αρκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να της δώσει τη στοιχειώδη πολιτική στήριξη που χρειάζεται. Βεβαίως, κάποιες επιπτώσεις από την ελλαδική κρίση έχουμε και στην Κύπρο και κάποιες δυσμενείς επενέργειες υπήρξαν και στο ευρώ. Όμως, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αρκεί να αντιμετωπισθεί με ομοψυχία και ενότητα στην Ελλάδα και με κατανόηση και υπευθυνότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
περιοδικό Επίκαιρα, 15.04.2010