Επίθεση κατά του παγκόσμιας φήμης συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού

Ο Β. Βασιλικός στην… Ιερά Εξέταση

Του Απόστολου Λυκεσά
17 Φεβρουαρίου 2021

Τελευταία στιγμή σώθηκε από την… πυρά ο κορυφαίος συγγραφέας και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον διεθνή διασυρμό η Καβάλα, αφού λίγο έλειψε να τον αποκαθηλώσει από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη το δημοτικό συμβούλιο γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αρκετοί από τους συμβούλους που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση σχολίαζαν ότι πρέπει να προσέχουν από εδώ και πέρα το ζήτημα των ονοματοθεσιών και κυρίως να αποφεύγει ο δήμος να δίνει ονόματα ζώντων προσώπων διότι… ποτέ δεν ξέρεις. Από τούδε λοιπόν μόνο «οι νεκροί δεδικαίωνται». Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πει ένας ζωντανός, για να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός.


Η πόλη της Καβάλας απέφυγε έναν διεθνή διασυρμό αφού η πρόταση για «κατέβασμα» του ονόματος του συγγραφέα και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Βασιλικού, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη απορρίφθηκε διά… της διολισθήσεως, ενώ οι «ιεροεξεταστές» της «νομιμοφροσύνης» θα πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι μόνο από την καταδίκη από το δημοτικό συμβούλιο της δήλωσης του συγγραφέα στην «Εφ.Συν.» για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η συνεδρίαση του οργάνου την περασμένη Δευτέρα κατέδειξε για άλλη μία φορά ότι οι «νομιμόφρονες» έχουν στρεβλή αντίληψη του θέματος -την υπαγορευμένη από τα κυρίαρχα δεξιά και ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης- και αδυνατούν να αντιληφθούν ότι αν κάποιος υπερασπίστηκε τη νομιμότητα είναι ακριβώς αυτός που καταγγέλλουν, δηλαδή ο κ. Βασιλικός. Μετά από συνεδρίαση 2 ωρών το συμβούλιο αποφάσισε τελικά με ψήφους 24 υπέρ, 4 όχι και 4 «παρών» να κλείσει το θέμα της ονοματοδοσίας της Βιβλιοθήκης και παράλληλα να καταδικάσει τις δηλώσεις του κ. Βασιλικού ως «ατυχείς».

Είχε προηγηθεί σύσκεψη όλων των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, που είχε συγκαλέσει ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης σε μια προσπάθεια να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα, στην οποία συμμετείχαν ο Γιώργος Γραμμένος (εκπροσωπώντας την τέως δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και την παράταξη Ανάσα για τον Δήμο), ο Μάκης Παπαδόπουλος (Ο Τόπος της Ζωής μας), ο Βαγγέλης Παππάς (Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση), ο Χρήστος Ποτόλιας (Λαϊκή Συσπείρωση) και ο Δημήτρης Βογιατζής (Ελληνική Αυγή για την Καβάλα). Απουσίασαν ο Αρης Βέρρος (Συμπαράταξη Πολιτών) και ο Νίκος Ξανθόπουλος (Συνεργασία για την Καβάλα).

Oι δύο τοποθετήσεις

Εχουν τη σημασία τους δύο από τις τοποθετήσεις που έγιναν στο συμβούλιο, πέρα από τις αντεγκλήσεις και τις κόντρες που δεν αποφεύχθηκαν: α) του δημάρχου που είπε πως «αποφασίσαμε ότι δεν υπάρχει θέμα μετονομασίας της Βιβλιοθήκης, έστω και αν ο τρόπος με τον οποίο αυτό αποφασίστηκε(;) δεν ήταν εντελώς(!) “νόμιμη”. Υπάρχει και μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2013, αλλά το θέμα μας δεν είναι σήμερα αυτό. Με τους υπόλοιπους επικεφαλής συμφωνήσαμε ότι δεν τίθεται θέμα τώρα. Η Καβάλα είναι μια πόλη όπου οι ιδέες κυκλοφορούν ελεύθερες.

»Επίσης αποφασίσαμε ότι η πολιτική άποψη του κ. Βασιλικού δεν εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, είναι μια καθαρά δική του, πολιτική επαναλαμβάνω, θέση και ως τέτοια θα κριθεί από άλλους, όχι από εμάς». Και β) την έκπληξη που ήρθε με την τοποθέτηση του πρώην χρυσαυγίτη αλλά επικεφαλής της παράταξης Ελληνική Αυγή για την Καβάλα, κ. Βογιατζή, ο οποίος σχολιάζοντας είπε μεν ότι «ότι η πολιτική αυτή δήλωση ήταν άτυχη», υπογράμμισε όμως «να μην μπούμε σε μια κουλτούρα ακύρωσης. Πρόκειται για πολιτικά πυροτεχνήματα. Είναι απαράδεκτο να επικαλούμαστε πρακτικές μακαρθισμού και να στιγματίζουμε ανθρώπους».

Ας σημειωθεί επίσης ότι η συνταξιούχος αστυνομικός Φωτεινή Κόγια, πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας του Δήμου Καβάλας, που έβαλε το θέμα μετονομασίας της Βιβλιοθήκης παρά την απόφαση του Συμβουλίου να τελειώσει το θέμα, επέμεινε ότι ζητά από το Νομικό Τμήμα του δήμου έλεγχο νομιμότητας της απόφασης του 2013 να δοθεί το όνομα «Βασίλης Βασιλικός» στη Βιβλιοθήκη και ότι θα απευθυνθεί τόσο στον Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών (προσδοκώντας δικαίωση από τον Μάκη Βορίδη;).

Αρκετοί από τους συμβούλους που τοποθετήθηκαν στη συζήτηση σχολίαζαν ότι πρέπει να προσέχουν από εδώ και πέρα το ζήτημα των ονοματοθεσιών και κυρίως να αποφεύγει ο δήμος να δίνει ονόματα ζώντων προσώπων διότι… ποτέ δεν ξέρεις. Από τούδε λοιπόν μόνο «οι νεκροί δεδικαίωνται». Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πει ένας ζωντανός, για να αποδείξει ότι δεν είναι νεκρός.

Η επίδικη άποψη του Βασιλικού για τον Κουφοντίνα

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Βασιλικός είχε πει τα εξής στην «Εφ.Συν.»: «Ενας τρομοκράτης που παραδίνεται αυτόκλητος στην έδρα της Αστυνομίας δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ακόμα και στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Σιμενόν ή της Αγκάθα Κρίστι.

»Δεν είναι ακόμα σύνηθες ο ίδιος μετά από 20 χρόνια στη φυλακή, όπου τα πρώτα χρόνια τα περνά στην πλήρη απομόνωση, να φτάσει στο σημείο, λόγω της άμεμπτης συμπεριφοράς του σε όλο αυτό το διάστημα (και του βιβλίου που εξέδωσε για την περιπέτειά του πριν από μερικά χρόνια), να τύχει μιας προσωπικής δικαίωσης από την πολιτεία με την πενθήμερη διαμονή του στο σπίτι της οικογένειάς του ανά εξάμηνο και την πάντα στη μέρα και την ώρα ακριβώς της επιστροφής του στο κελί.

»Πρόκειται για τον Κουφοντίνα που εδώ και 28 μέρες διαμαρτύρεται, ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, με απεργία πείνας που κινδυνεύει να είναι μοιραία. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο -ο μη γένοιτο- θα κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για την απανθρωπιά τους».

Πηγή: www.efsyn.gr

Διαβάστε επίσης

Με εντολή ΗΠΑ η κατάργηση ασύλου και η πανεπιστημιακή αστυνομία