Κυπριακό: Από το κακό στο χειρότερο

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Πιέσεις και επικρίσεις από όλες τις πλευρές, εσωτερικά και εξωτερικά, δέχεται τώρα ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας. Ο μόνος που του λέει καλά λόγια και τον στηρίζει είναι ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που επανέλαβε την υποστήριξή του κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο, με αφορμή το ταξίδι του στο Ισράηλ.

Η μόνη ελπίδα του κ. Χριστόφια να “ανασάνει” κάπως πολιτικά είναι τώρα η επίσκεψη στην Κύπρο του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβιέντιεφ που έχει προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο.

Στο εσωτερικό, όλα τα κόμματα ασκούν σφοδρή κριτική στον κ. Χριστόφια, ενώ και το δικό του, το ΑΚΕΛ, βλέπει με δέος στις δημοσκοπήσεις τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού να διαφωνεί κατηγορηματικά τόσο με την πολιτική του Προέδρου τόσο στο κυπριακό, όσο και με τον χειρισμό των εσωτερικών ζητημάτων.

Η Βρετανία, στη συμμαχία με την οποία βάσισε τη στρατηγική του ο Πρόεδρος της Κύπρου, υποστηρίζει από την πλευρά της με φανατισμό τα τουρκικά συμφέροντα και ιδίως την ένταξη της ‘Αγκυρας στην ΕΕ. Οι ίδιες οι διακοινοτικές συνομιλίες καθεαυτές συνεχίζονται μεν, οι προτάσεις όμως που καταθέτει ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο κ. ‘Eρογλου, είναι η μια πιο εξωφρενική από την άλλη. Στο περιουσιακό π.χ., αν εφαρμοσθούν όσα προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, είναι ζήτημα αν θα επιστραφεί το 15% των διαρπαγεισών ελληνοκυπριακών περιουσιών, ενώ από την αποζημίωση που θα πάρουν οι υπόλοιποι, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσά που τους κατέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, και εφόσον ισχύσουν αυτά, η βοήθεια του κυπριακού κράτους προς τους πρόσφυγες, θα έχει χρησιμεύσει ως … επιδότηση της αρπαγής των ελληνοτουρκικών περιουσιών από τους Τούρκους!

Μερικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης πάντως χαρακτηρίζουν ως απολύτως φυσιολογικές τις προτάσεις ¨Ερογλου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει όριο στις υποχωρήσεις, λένε, είναι πολύ ορθολογικό και για την ¨Αγκυρα και για την τουρκοκυπριακή διοίκηση να τεντώνει επ¨άπειρον το σκοινί των απαιτήσεών της.

Ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε με επιστολή, που δημοσιεύθηκε ολόκληρη στον Πολίτη της Λευκωσίας, προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του της ΕΕ, ζητώντας τους να τον βοηθήσουν να εφαρμόσει τις τελευταίες, διαδικαστικές προτάσεις του. Σε ολόκληρη την μακροσκελή αυτή επιστολή δεν υπάρχει ούτε μια φράση που να συνιστά κριτική στην τουρκική στάση ή μια τοποθέτηση αρχής που να συνιστά επιχείρημα υπέρ των ελληνικών θέσεων. Προφανώς, σημειώνουν διπλωμάτες στην κυπριακή πρωτεύουσα, η Λευκωσία θεωρεί ότι η ακραία υποχωρητικότητα συνιστά τη μόνη ενδεδειγμένη τακτική, μέχρι τώρα όμως τα παραγόμενα αποτελέσματα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την επιλογή.

¨Οσο για την Τουρκία δεν παρέλειψε τις τελευταίες μέρες να στείλει το Πίρι Ρέις για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ίσως για να μην μένει “παραπονεμένη” η Κυπριακή Δημοκρατία ότι παραβιάζονται μόνο τα δικαιώματα της Ελληνικής. Πάντως, αυτή τη φορά η Λευκωσία δεν προέβη στο παραμικρό διάβημα. Αντίθετα, διαμαρτυρήθηκε η Αθήνα, όταν το Πίρι Ρέις, ενώ είχε κατεύθυνση για Πάφο, άλλαξε ξαφνικά πορεία και κατευθύνθηκε προς τη Ρόδο, όπου γευμάτιζαν οι κ.κ. Νταβούτογλου και Δρούτσας!!! Μερικές φορές, με τα ελληνοτουρκικά και κυπροτουρκικά, διερωτάται κανείς αν πρέπει να βάλει τα γέλια ή τα κλάματα!

Κόσμος του Επενδυτή, 13.8.2010