Δημοσκόπηση: Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν θα εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

24 Νοεμβρίου 2020

Σημαντική μείωση του ποσοστού των αρνητών της πανδημίας του κορονοϊού δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Εν αναμονή του εμβολίου που θα δώσει στην ανθρωπότητα το πάνω χέρι στη «μάχη» με τον κορονοϊό, βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων

Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Κapa Research, υπάρχουν και οι… εξαιρέσεις, καθώς ένας στους τέσσερις συμπολίτες, όχι απλά δεν δείχνει ενθουσιασμένος με την «ιδέα» του εμβολίου, αλλά δεν θα εμβολιαστεί κατά του φονικού ιού.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη σε συνεργασία με το τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ το διάστημα 17-19 Νοεμβρίου και συμμετείχαν 1.054 άτομα από 13 περιφέρειες της χώρας, παρατηρήθηκε πάντως αξιοσημείωτη υποχώρηση του ποσοστού των «αρνητών» της πανδημίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, οι πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, κρίνουν την κυβέρνηση και τα πρόσωπα-κλειδιά της πανδημίας, όπως είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ εκφράζουν και τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους διακατέχουν στην καραντίνα.

Οι 7 στους 10 Έλληνες θεωρούν επιβεβλημένη κίνηση το δεύτερο lockdown, βιώνοντάς το με την ίδια ανησυχία (76%) όπως και το πρώτο, αλλά με λιγότερες αντοχές, πιο έντονο εκνευρισμό και περισσότερο στρες.

Δημοσκόπηση για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα της Kapa Research, 9 στους 10 δηλώνουν ότι τηρούν τα μέτρα πολύ και αρκετά σχολαστικά.

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σε σύγκριση με την τελευταία μέτρηση του Σεπτεμβρίου, μειώθηκαν κατά 10 μονάδες (στο 25%) οι «αρνητές» του εμβολιασμού, με το 75% των πολιτών να δηλώνει πως προτίθεται –έστω και υπό προϋποθέσεις– να εμβολιαστεί.

Δημοσκόπηση για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Σχετικά με τις ευθύνες για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αυτές βαρύνουν περισσότερο τους χειρισμούς και την προετοιμασία των αρχών (55%) και λιγότερο την ανυπακοή των πολιτών (37%). Ενδεικτικά, τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο συνωστισμός των ΜΜΜ (93%), οι ελλείψεις του συστήματος υγείας (77%) και το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (72%).

Δημοσκόπηση για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Η κυβέρνηση διατηρεί πάντως τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, ενώ οι βασικοί διαχειριστές της κρίσης, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, συγκεντρώνουν υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης (60% και 46% αντίστοιχα).

Δημοσκόπηση για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Από εκεί και πέρα, σε πολιτικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ευρύ προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων στην πρόθεση ψήφου (37,4% έναντι 23,4% του ΣΥΡΙΖΑ) και στην παράσταση νίκης (65% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσκόπηση για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Πηγή: sputniknews.gr