Η Καταστροφή στη Μόρια: Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και η PRO ASYL ζητούν ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, άμεση εκκένωση του καταυλισμού και μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες
Το μεγαλύτερο τμήμα του καταυλισμού της Μόριας έχει καταστραφεί, χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται προστασία είναι άστεγοι και χωρίς φροντίδα. Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και η PRO ASYL ζητούν ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, την άμεση εκκένωση του καταυλισμού και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα!
Περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, μετά την καταστροφή του από μεγάλη φωτιά χθες το βράδυ εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Πολλοί από αυτούς είναι πλέον άστεγοι. Από σήμερα το πρωί, οι απελπισμένοι πρόσφυγες – στην πλειοψηφία τους οικογένειες και παιδιά – που επιχείρησαν να φτάσουν στην πόλη αναζητώντας βοήθεια και την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, βρήκαν απέναντι τους την αστυνομία να τους απαγορεύει τη διέλευση, εγκλωβίστηκαν στο δρόμο. Σύμφωνα με αναφορές μέχρι και τις πρώτες απογευματικές ώρες, δεν ελήφθη μέριμνα για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους άστεγους, ενώ στο νησί έφθασαν ήδη κι άλλες διμοιρίες ΜΑΤ Η καταστροφή συνέβη μια εβδομάδα αφότου οι ελληνικές αρχές έβαλαν τον καταυλισμό σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό του πρώτου ασθενούς COVID-19 στη Μόρια, και την μετέπειτα διάγνωση άλλων 35 προσφύγων θετικών στον ιό. Όλα έγιναν λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσειςτου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αποσυμφόρηση ολόκληρης της χώρας [από τους πρόσφυγες] και «την ανάκτηση του ελέγχου της μετανάστευσης».
Η τραγωδία στην Μόρια δεν ήταν αναπόφευκτη και δεν αποτελεί νέα είδηση.. Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και η PRO ASYL καταγράφουν συστηματικά τις άθλιες, απάνθρωπες και ανασφαλείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο εδώ και χρόνια, ως άμεσο αποτέλεσμα των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών που βασίζονται στον εγκλωβισμό στα νησιά κατ’ εφαρμογή της τοξικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η κατανομή της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη μέσω της μετεγκατάστασης έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, αλλά καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς το 2020 μόνο 533 άτομα μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Φέτος, οι άθλιες συνθήκες επιδεινώθηκανθ με σοβαρά κενά στην ετοιμότητα για την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των προσφύγων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για εκκένωση της Μόριας και τις αποφάσεις δικαστηρίωνγια μεταφορά προσφύγων σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Πρόσφυγες που μας μίλησαν πριν από την καταστροφή του καταυλισμού, περιέγραψαν την αδυναμία τήρησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης σε συνθήκες σοβαρού υπερπληθυσμού, την ανεπάρκεια σε μάσκες και αντισηπτικά, τις βρώμικες και ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και ανέφεραν πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια μέσα στον καταυλισμό.
Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και η PRO ASYL πιστεύουν ότι η εμμονή στο μοντέλο του hotspot που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες κρίσεις, στερεί από τους πρόσφυγες κάθε ελπίδα και ενισχύει το υπάρχον ξενοφοβικό κλίμα στις επιβαρυμένες τοπικές κοινωνίες. Αυτό το μοντέλο είναι ασυμβίβαστο με τη θεμελιώδη αρχή της μη διάκρισης και του κράτους δικαίου σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και η PRO ASYL ζητούν άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες των προσφύγων στη Λέσβο:
- Γρήγορη και επαρκής βοήθεια στην Ελλάδα: Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν, κατά προτεραιότητα, την πρόσβαση σε κατάλληλα καταλύματα, ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της σωματικής ασφάλειας των προσφύγων. Η κατάλληλη απάντηση στην πανδημία COVID-19 στα νησιά απαιτεί επίσης σημαντική αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και του ανάλογου εξοπλισμού υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, κατά περίπτωση. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να παρέχουν υποστήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της καταστροφής στη Λέσβο.
- Άμεση μεταφορά σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα: Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την άμεση μεταφορά προσφύγων από τη Λέσβο σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι οποίες θα διασφαλίζουν ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους.
- Άμεση επέκταση της μετεγκατάστασης σε επίπεδο ΕΕ: Τα κράτη μέλη και οι χώρες Σένγκεν πρέπει να ενισχύσουν και να αυξήσουν ουσιαστικά τη δέσμευσή τους για υφιστάμενα προγράμματα εθελοντικής μετεγκατάστασης και να αποδείξουν την ουσιαστική αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα μέσω ευρύτερων κριτηρίων επιλεξιμότητας και αυξάνοντας τον αριθμό των μεταφορών, βασιζόμενες σε καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοσθεί σε άλλες χώρες. Η άμεση αντίδραση για την αποδοχή της γρήγορης μεταφοράς μεγάλου αριθμού προσφύγων από το νησί της Λέσβου σε άλλες χώρες είναι η αφετηρία για την έκφραση αλληλεγγύης, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί.
Διαβάστε επίσης