Προσωρινή και αμφίβολη αποκλιμάκωση

Το βράδυ της 12ης Αυγούστου, το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος εξήλθε της διαφιλονικούμενης περιοχής, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα είχε προηγηθεί σύγκρουση τουρκικού και ελληνικού πλοίου.

Να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται πάνω από ελληνική και η Τουρκία πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Υπενθυμίζουμε ότι, και σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται πολλά ΜΜΕ, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου η υφαλοκρηπίδα, όπως και η ΑΟΖ, πρέπει να οριοθετηθούν για να ισχύουν. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των παράκτιων κρατών το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει διαπραγματεύσεις, μεσολάβηση, διαιτησία ή παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή του Αμβοιύργου.
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε επίσκεψη του κ. Δένδια στο Ισραήλ και συνάντησή του με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο και τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Μητσοτάκη με τους Προέδρους της Γαλλίας και της Αιγύπτου. Δεν φαίνεται να έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Καγκελλάριο της Γερμανίας που εμφανίζεται χολωμένη με την μη ενημέρωσή της από την κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο που οδήγησε σε κατάρρευση το ελληνοτουρκικό μορατόριουμ που είχε η ίδια διαπραγματευθεί.
Δ.Κ.