Σύνδεσμοι της ΕΥΠ σε όλα τα υπουργεία

Για να ελέγχουν υπουργούς και κρατικά στελέχη! – Επιστροφή στις ένδοξες εποχές της ΚΥΠ

1 Σεπτεμβρίου 2019

Ολική επιστροφή στις ένδοξες εποχές της ΚΥΠ μεθοδεύει το Μαξίμου στην εναγώνια προσπάθειά του να ελέγχει κάθε δραστηριότητα σε υπουργεία, οργανισμούς και ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με καταγγελίες κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νέα διοίκηση της ΕΥΠ πρόκειται να αναζητήσει συνδέσμους σε κάθε υπουργείο και σε όλους τους νευραλγικούς τομείς του κρατικού μηχανισμού.

Στην ουσία δημιουργείται ένα δίκτυο πρακτόρων που θα ακολουθεί τις κινήσεις των υπουργών και των ανώτερων κρατικών λειτουργών γιατί προφανώς το Μαξίμου δεν τους έχει μεγάλη εμπιστοσύνη.

Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που η ΕΥΠ μετατρέπεται σε μία υπηρεσία για συγκέντρωση πληροφοριών στο εσωτερικό ενώ ο ρόλος της είναι η προστασία της χώρας από την ξένη κατασκοπεία.

Μάλιστα σε μία περίοδο που οι Τούρκοι πράκτορες αλωνίζουν παριστάνοντας τους μετανάστες, η ΕΥΠ στήνει δίκτυα σε υπουργεία λες και οι υπουργοί και τα κρατικά στελέχη είναι εξωτερικός εχθρός.

Πρόκειται για μία καθεστωτική μεθόδευση που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της υπηρεσίας και την εκτρέπει από την πραγματική της αποστολή.

Η εμμονή του Μαξίμου για τον απόλυτο έλεγχο της ΕΥΠ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυροκόπησαν στην κυριολεξία την φωτογραφική κυβερνητική τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για διορισμό διοίκησης χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι κάτι πολύ σοβαρό συνδέει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Παναγιώτη Κοντολέοντα. Κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει για να φτάσει σε αυτό το σημείο για χάρη του.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει να επεκτείνει την ΕΥΠ σε όλο τον δημόσιο τομέα. Σαν να υπάρχει ένα γραφείο της ΕΥΠ σε κάθε υπηρεσία.

Αυτό ίσως εξηγεί την επιμονή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Π. Κοντολέοντα αλλά και τη ρύθμιση που επιτρέπει στην ΕΥΠ να υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με όλους τους φορείς του δημοσίου.

Καταγγέλλουν την τροπολογία

Με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης και Εσωτερικών Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλουν την τροπολογία με την ΕΥΠ.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση των δύο τομεαρχών έχει ως εξής:

Με την τροπολογία Μητσοτάκη για τη νομιμοποίηση Κοντολέοντα δεν κατέρρευσε μόνον κάθε έννοια αξιοκρατίας κι ευνομίας στο ελληνικό κράτος. Ούτε κατέρρευσε μόνον η αξιοπιστία του Πρωθυπουργού. Με την τροπολογία όνειδος που υπερψήφισαν 150 συγκεκριμένοι βουλευτές της ΝΔ για την ΕΥΠ, θεσμοθετήθηκε κάτι πολύ χειρότερο. Οπως κατήγγειλε ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρας, γεννήθηκε ένα θεσμικό αντιδημοκρατικό τέρας.

Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει την Ε.Υ.Π. σε Κ.Υ.Π.. Με την τροπολογία όνειδος προχωρούν στη δημιουργία συνδέσμων της ΕΥΠ επί της δημόσιας διοίκησης χωρίς την υποχρέωση να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ κάθε πληροφορία, σχετική με τις δραστηριότητές τους. Ενώ θα μπορούν αφανώς να χρηματοδοτούνται από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προέβλεψαν «μνημόνια συνεργασίας» μεταξύ της ΕΥΠ και όλων των φορέων του Δημόσιου τομέα.

Το κράτος της Δεξιάς οικοδομείται με γρήγορους ρυθμούς στην πιο σκληρή εκδοχή του διότι πλέον:

1. Μπορεί να τοποθετηθεί συνεργάτης του ΠΘ ή «εκλεκτός» της Κυβέρνησης οπουδήποτε στη δημόσια διοίκηση, χωρίς καμία ανακοίνωση και για να λειτουργεί ως «σύνδεσμος» χωρίς κανένα κανόνα.

2. Η όποια παράνομη δραστηριότητά του, στο εσωτερικό της χώρας – παρακολούθηση υπαλλήλων, παρακολούθηση πολιτικών προϊσταμένων, υπεξαίρεση εγγράφων, καταπάτηση νόμου προσωπικών δεδομένων κ.α.- θα μπορεί να συγκαλυφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του «μνημονίου συνεργασίας», χωρίς καμία συνέπεια.

Πρόκειται για εξωφρενική και απολύτως επικίνδυνη για τη δημοκρατία εξέλιξη.

Σήμερα θεσμοθετείται αντίστοιχο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της ΕΥΠ που υπήρχε επί δικτατορίας, μόνο που, ακόμη και τότε, οι επίτροποι ήταν γνωστοί.