Δεν γίνονται απολυμάνσεις των ασθενοφόρων

Θοδωρής Κωνσταντίνου
Μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

30 Μαρτίου 2020

Τα βασικότερα προβλήματα είναι δύο. Δεν υπάρχουν υλικά για προστατευτικά μέσα των εργαζόμενων και δεν γίνεται απολύμανση στα ασθενοφόρα!

Όταν ξεκινήσαμε, μας δώσανε πλήρη στολή προκειμένου να μεταφέρουμε διεγνωσμένα ή μη διεγνωσμένα με κορωνοϊό περιστατικά. Αυτό όσο πέρναγαν οι μέρες άλλαξε. Άρχισαν να κάνουν εκπτώσεις στα υλικά. Ξεκινήσαμε να φοράμε στολή με μάσκες υψηλής προστασίας, προστατευτικά για τα πόδια και όλο τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο φαινόμενο.

Όταν τελειώσαν, όμως, τα υλικά, την τέταρτη ημέρα, μας έφεραν τις άσπρες τις φόρμες που φοράμε, με απλές μάσκες που πουλάει ένα φαρμακείο και καταργήθηκαν και τα προστατευτικά των ποδιών. Και ο ΕΟΔΥ βγάζει μια ανακοίνωση ειδικά για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και γράφει πως «δεν χρειάζονται προστατευτικά ποδιών, δεν χρειάζεται μάσκα υψηλής προστασίας» και τα κόβουν.

Και μας λένε τώρα να παραλαμβάνουμε περιστατικά μη διεγνωσμένα, τα οποία όμως μπορεί να γίνουν διεγνωσμένα την επόμενη ώρα! Να πηγαίνουμε με την απλή μάσκα, χωρίς στολή και με ένα ζευγάρι γάντια. Και έχει αναστατωθεί όλο το προσωπικό, θεωρούν τους εαυτούς τους ακάλυπτους. Δίνουν στολή μόνο για τα διεγνωσμένα περιστατικά, όταν μεταφέρουμε δηλαδή ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ήδη έναν συνάδελφο που έχει νοσήσει και αυτή τη στιγμή είναι σε καραντίνα.

Τα μέτρα προστασίας που παίρνονται είναι ελλιπέστατα. Το ξέρετε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολύμανση ασθενοφόρου; Παίρνουμε ένα περιστατικό με κορωνοϊό και δεν απολυμαίνεται πίσω η καμπίνα του ασθενοφόρου. Μας έχουν δώσει κάτι να ψεκάζουμε εμείς μόνοι μας, αλλά δεν μας έχουν δείξει πώς πρέπει να το κάνουμε, με ποιον τρόπο πρέπει να απολυμανθεί για να γίνει σωστά η απολύμανση.

Ενώ η διοίκηση είπε ότι θα φέρει ειδικό συνεργείο, που θα κάνει ειδική απολύμανση στα ασθενοφόρα, έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες και δεν έχουμε δει τίποτε.

Πηγή: http://www.avgi.gr/article/10808/10886588/1-martyries-apo-to-metopo-