Ακαδημία Πλάτωνος – Γκάζι – Βοτανικός ή τι εννοεί ως ανάπτυξη και επενδύσεις η κυβέρνηση…

Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
29 Σεπτεμβρίου 2019

Η πολιτική του «αυτές είναι οι εξαγγελίες, τα υπόλοιπα τα συζητάμε τον Οκτώβρη του 2020», που προσπάθησε να λανσάρει ο κ. Μητσοτά­κης στη ΔΕΘ, είναι προφανές ότι δεν πέρασε. Ακόμη και η υποτονική και αντιφατική πολιτική παρουσία του κ. Τσίπρα δεν στάθηκε αρκετή ώστε να πείσει τον κόσμο να περιμένει.

Έτσι, επιστρατεύτηκαν οι εξεταστικές και τα σκάνδαλα. Στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι από τη μία να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία και από την άλλη να ηρεμήσουν λίγο και το εσωκομματικό μέτωπο της ΝΔ (ως γνωστόν, μετά την επιλογή Σχοινά για την αντιπροεδρία της Κομισιόν ο κ. Σαμαράς είναι στα κάγκελα). Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση επιδίδεται σε οικιστικά σκάνδαλα που μάλλον θα τροφοδοτήσουν τις εξεταστικές του μέλλοντος.

Μετά τα εκτρωματικά σχέδια για το Ελληνικό, με την πρόθεση ανέγερσης έξι ουρα­νοξυστών πάνω στην παραλία, κυβέρνηση και «επενδυτές» ξαναχτύπησαν. Ευνοημένος αυτήν τη φορά ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Hines. Η εν λόγω εταιρεία απέκτησε στις αρχές του 2019 το ακίνητο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 7 εκατ. ευρώ. Πωλητής η επίσης αμερικανική εταιρεία Black Rock, η οποία είχε αποκτήσει το ακίνητο έναντι 37 εκατ. ευρώ πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή το 2009!

Η περίεργη αυτή συναλλαγή δεν απασχόλησε βέβαια τις φορολογικές αρχές, παρόλο που έλαβε χώρα σε ένα διάστημα όπου, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Σταθάκη, η αδειοδότηση του εν λόγω ακινήτου βρισκόταν στο τελικό στάδιο. Το έργο αφορά την ανέγερση ενός εκτρωματικού «πλαστικού» εμπορικού κέντρου, αμερικανικής έμπνευσης, με την επωνυμία «Academy Gardens». Με την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι ρυθμοί έκδοσης άδειας επιταχύνθηκαν. Έτσι, πριν από δέκα ημέρες περίπου, το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε την ανέγερση εμπορικού κέντρου ύ­ψους 16 μέτρων (τμήμα του «Academy Gardens») σε έναν χώρο που έχει χαρακτηρισθεί «σύγχρο­νο μνημείο», αφού περιλαμβάνει τα ιστορικά Κλωστήρια Λαναρά.

Όμως η δραστηριότητα της Hines δεν σταματά εδώ. Όπως μας πληροφορεί η αθλητική ιστοσελίδα Sportime, η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει εμπορικά κέντρα στο τρίγωνο Ακαδημία Πλάτωνος – Γκάζι – Βοτανικός. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να αναλάβει την αποπεράτωση του επίσης εκτρωματικού εμπορικού κέντρου που είχε αρχίσει να ανεγείρει η χρεοκοπημένη πλέον εταιρεία Μπάμπης Βωβός στον Βοτανικό.

Κατά μια εξοργιστική λογική, δε, η ολοκλήρωση του εν λόγω εμπορικού κέντρου είναι προϋπόθεση για την ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην ίδια περιοχή. Η Hines έχει ξεκαθαρίσει ότι η ανέγερση γηπέδου δεν την ενδιαφέρει, όμως η ανάθεση αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου σε αυτήν επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ένδειξη ότι η υπόθεση του γηπέδου ξεμπλοκάρει.

Είναι εντυπωσιακό ότι κανένα κόμμα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης αλλά και καμία παράταξη στον Δήμο της Αθήνας, πλην της «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», δεν έ­βγαλε ανακοίνωση για το θέμα. Όμως και ο ενθουσιώδης υποστηρικτής τέτοιων εκτρωματικών επενδύσεων δήμαρχος Αθήνας κ. Μπακογιάννης επέλεξε να μην εκφράσει την ικανοποίησή του. Η τακτική είναι οι εν λόγω επενδύσεις, λόγω οσμής σκανδάλου, να περάσουν στο ντούκου.

Πέρα από τα σκάνδαλα, το πιο καταστροφικό είναι η λογική που διέπει την πολιτική της κυβέρ­νησης. Αδειοδοτούν το όποιο έκτρωμα τους παρουσιάσουν επειδή είναι επένδυση. Θεω­ρούν ότι η όποια ανάπλαση είναι δουλειά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο. Δεν υπάρχουν χώ­ροι, περιοχές και μνημεία με προκαθορισμένη χρήση και ειδικούς όρους δόμησης και προστασίας. Οι δήμοι και η κυβέρνηση δεν αναπλάθουν, αυτό είναι δουλειά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τους όρους του κέρδους. Επιτομή αυτής της λογικής είναι η διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, όπου, για αδιευκρίνιστους λόγους, χωρίς ε­μπορικό κέντρο γήπεδο δεν έχει.

Σε μεγάλο τμήμα του καπιταλιστικού κόσμου υπάρχουν πόλεις και κτίρια-«φαντάσματα», «μνημεία» μιας αναμενόμενης ανάπτυξης, που όμως δεν ήρθε ποτέ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ως βάση της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται την οικοδομή, για τον λόγο αυτό εξάγγειλε και φορολογικά κίνητρα, όπως η αναστολή του ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την εξυπηρέτηση των πολιτικών της φίλων, για έργα που είναι έξω από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με εγγυήσεις και λεφτά του κράτους, που θα σημάνουν νέα χρέη για τον κόσμο.

Δεδομένης της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, το πιο πιθανό είναι τα λεφτά να φαγωθούν και τα «έργα» να συμπληρώσουν τον κατάλογο των «φαντασμάτων» που αφήνει πίσω της η αντιφατικότητα του κινήτρου του κέρ­δους. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να πάρουν το θέμα της ανάπλασης στα χέρια τους, επισπεύδοντας τη συνάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Πηγή: http://www.paron.gr

Διαβάστε επίσης:

Εφορια, Blackrock