Πάιατ-Πάλμερ: Πρωί Πεντάγωνο, μεσημέρι Έβρο. Έπαθλο ναυτική βάση και λιμάνι Αλεξανδρούπολης
7 Μαρτίου 2020
Το Πεντάγωνο είχε δύο πρωινούς επισκέπτες του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Δεν ήταν άλλοι από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρυ Πάιατ και τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Πάλμερ.
Οι δύο Αμερικανοί βρέθηκαν στο Πεντάγωνο κυρίως για ένα λόγο. Για να εκδηλώσουν το σφοδρό ενδιαφέρον τους να περάσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την ιδιωτικοποίηση του σε αμερικανικά χέρια και έτσι, με τη ναυτική βάση που συμφώνησαν πρόσφατα με την ελληνική κυβέρνηση, μέσα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να “δέσουν” τον απόλυτο και πολλαπλό στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής του Έβρου και της θαλάσσιας ζώνης που περιβάλλει την έξοδο από τα Δαρδανέλια, πράγματα που θα συνοδευτούν και με την παρουσία χερσαίων δυνάμεων.
Αμερικανικός στόχος θα είναι η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης της ναυτικής βάσης και των χερσαίων αμερικανονατοϊκών δυνάμεων για την περικύκλωση της Ρωσίας και τον έλεγχο της ροής των ναυτικών δυνάμεων της από τα στενά προς το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ο Τζέφρι Πάιατ και ο Μάθιου Πάλμερ μετά τη συνάντησή τους με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο κατευθύνθηκαν ταχέως στην Αλεξανδρούπολη.
Στην πρωτεύουσα του Έβρου, εκεί ο Μάθιου Πάλμερ, Τζέφρι Πάιατ και ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ επισκέφτηκαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ενημερώθηκαν για τις προοπτικές και τις δυνατότητες του λιμανιού από την διοίκηση του οργανισμού λιμένα Αλεξανδρούπολης, παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Αχιλλέα Καραμανλή.
Μετά την ξενάγηση ο Μάθιου Πάλμερ με δηλώσεις του τόνισε ότι :
“Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτό το πρότζεκτ, για τις ευκαιρίες, για τις προοπτικές να έρθουν εδώ οι αμερικανικές επιχειρήσεις και να επενδύσουν σ’ αυτό το λιμάνι, σ’ αυτή την περιοχή, να εμβαθύνουν τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας τόσο σε εμπορικό επίπεδο όσο και σε στρατηγική βάση“.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, σημείωσε ότι η παρουσία τους “αντανακλά τη ισχυρή στρατηγική προσήλωση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και την αισιοδοξία για τις προοπτικές συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, ώστε να δούμε να ευοδώνονται μια σειρά από έργα– η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για το οποίο υπάρχει ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, η υλοποίηση της πλωτής μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφαλείας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, η υλοποίηση των αγωγών TAP και IGB που αλλάζουν κυριολεκτικά τον χάρη της ΝΑ Ευρώπης και η προοπτική να καταστεί η Αλεξανδρούπολη ξανά ένα μεγάλο κέντρο logistics και μεταφόρτωσης για την περιοχή”.
Μετά από αυτά, δεν πιστεύουμε να αμφιβάλλει κανείς ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα καταλήξει με διαγωνισμό-“μαϊμού” σε αμερικανικά χέρια και ότι η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή θα καταστούν ένα μεγάλο πολιτικοστρατιωτικό και στρατηγικό οικόπεδο των ΗΠΑ, εκθέτοντας την πόλη και τους πολίτες σε μεγάλους οικονομικούς και κυρίως πολεμικούς κινδύνους αντιποίνων, σε περίπτωση οποιασδήποτε πολεμικής ανάφλεξης στην οποία θα εμπλέκονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων.
Οι μόνοι, πάντως, που δεν ρωτήθηκαν για όλα αυτά τα σχέδια σε βάρος τους είναι οι πολίτες της ιστορικής Αλεξανδρούπολης και γενικότερα του Έβρου οι οποίοι τελικά θα πληρώσουν και τα σπασμένα.
Πηγή: https://iskra.gr/