Γερμανία: Επελαύνει ο συγκαλυμμένος (όπως και ο μη) “τραπεζικός νεο-χιτλερισμός”

Σκληρή στάση κρατάει ο Φρίντριχ Μερτς για την Ελλάδα

Ο Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε χθες (25/2/2020) επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και την καγκελαρία της Γερμανίας με συνέντευξη Τύπου, στην οποία τάχθηκε υπέρ της σκληρής στάσης στην ελληνική κρίση χρέους. Ο Μερτς δήλωσε ότι αν το ζήτημα έφθανε εκ νέου στην επικαιρότητα, θα τασσόταν υπέρ της διακοπής χρηματοδότησης της Ελλάδας. Ο Μερτς, πολυεκατομμυριούχος δικηγόρος και διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής θυγατρικής εταιρείας του επενδυτικού κολοσσού Blackrock, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή στα τέλη Μαρτίου. Η προηγούμενη ανακοινωθείσα αποχώρηση, πέρυσι τον Νοέμβριο, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Μερτς έχασε τις εσωκομματικές εκλογές από την Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και παρέμεινε στην Blackrock.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο 67χρονος υποψήφιος επέκρινε την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησε η ΕΚΤ προκειμένου να ρίξει χρήμα στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Ποτέ δεν έκρυψα ότι επικρίνω την ΕΚΤ», επισήμανε. Αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, ο Μερτς υιοθέτησε τη γραμμή του πολιτικού του συμμάχου, πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Μερτς είπε ότι το 2015 ελήφθη ομόφωνη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην υποστηριχθεί πλέον οικονομικά η Ελλάδα, απόφαση την οποία ανέτρεψαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. «Εγώ τότε θεώρησα σωστή την απόφαση εκείνη», ανέφερε ο Μερτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones newswires. «Σε περίπτωση επανάληψης, θα συντασσόμουν με τους υπουργούς Οικονομικών αντί για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», είπε. Η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1066504/article/epikairothta/kosmos/sklhrh-stash-krataei-o-frintrix-merts-gia-thn-ellada