Κουστουρίτσα: Ο Ασάνζ πεθαίνει και εμείς βομβαρδιζόμαστε με άχρηστες ειδήσεις

16 Ιανουαρίου 2020

Με μπλούζα που είχε το μήνυμα «Ελευθερία στον Ασάνζ» και το πρόσωπο του ιδρυτή των WikiLeaks εμφανίστηκε, την Τρίτη (14/01), ο Εμίρ Κουστουρίτσα σε φεστιβάλ στη Σερβία, κάνοντας λόγο για «βομβαρδισμό με άχρηστες ειδήσεις ενώ ο Τζούλιαν Ασάνζ πεθαίνει».

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα εμφανίστηκε, την Τρίτη (14/01), σε μουσικό φεστιβάλ της Σερβίας, φορώντας μπλούζα με το πρόσωπο του Τζούλιαν Ασάνζ και κάλεσε σε αποφυλάκιση του ιδρυτή των WikiLeaks που αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 χρόνων για τον ρόλο που έπαιξε στη δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με φερόμενα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

Ο Σέρβος σκηνοθέτης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Σερβία είναι μια μεγάλη επαρχία. Δεν έχουν υπάρξει νέα σχετικά με τον Ασάνζ στη Σερβία, από τότε που βρισκόταν στις “κορυφαίες ειδήσεις” στο Βελιγράδι. Το μόνο μέσο που μιλάει γι’ αυτόν είναι το Sputnik, επειδή έχετε ρωσικό πνεύμα και η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει χωρίς πληροφορίες».

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, φορώντας την μπλούζα με το πρόσωπο του ιδρυτή των WikiLeaks και τη φράση «Ελευθερία στον Τζούλιαν Ασάνζ», ήθελε να υπενθυμίσει πως -κατά τη διάρκεια της ιστορίας- υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά κάνουν τη διαφορά, αλλά ο κόσμος τούς παραμελεί όταν πάψουν να είναι σημαντικοί.

Επίσης, ο σκηνοθέτης συμπλήρωσε:

«Αντί για νέα σχετικά με αυτόν, υπάρχει μια σπάνια ιδέα στη Σερβία ότι υπήρξε κάποτε ένας άνθρωπος που έφερε επανάσταση στην πληροφορία και μας έδωσε όλες αυτές τις πληροφορίες – τόσο για τον λαό μας όσο και για διάφορα γεγονότα που δεν γνωρίζαμε. Τώρα, αυτός ο άνθρωπος πεθαίνει, αλλά δεν υπάρχουν νέα γι’ αυτό. Είμαστε βομβαρδισμένοι με τις τοπικές άχρηστες πληροφορίες, τα οποία αλλάζουν καθημερινά και συνεχώς υποδηλώνουν ότι η ζωή είναι επικίνδυνη, για να μην σκεφτούμε τυχαία ότι θα μπορούσαμε να την αλλάξουμε».Ο ίδιος, στη συνέχεια, δήλωσε:

«Σήμερα, όλα είναι μια τάση. Εκείνοι που θέτουν τις τάσεις, δημιουργούν σήμερα ένα θέμα, αλλά σε δύο ημέρες έχει εξαφανιστεί. Υπάρχουν, όμως, άνθρωποι που έχουν χαθεί στην ιστορία και νομίζω ότι, παρά το γεγονός ότι δεν τους θυμόμαστε, παρά το γεγονός ότι τους ξεχνάμε τόσο γρήγορα, το ίχνος τους θα παραμείνει στην ιστορία και η κληρονομιά τους θα συνεχιστεί».

Στις 13 Ιανουαρίου, άρχισε ακροαματική διαδικασία στο Λονδίνο αναφορικά με την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ και σε αυτήν, ο ιδρυτής των WikiLeaks παρέστη αυτοπροσώπως. Η δικαστής, όμως, έδωσε εντολή εκείνος να συμμετάσχει μέσω βιντεοκλήσης στην επόμενη συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τις 23 του μηνός.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αρχικά κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό στη Σουηδία το 2010, κρύφτηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 έως το 2019.

Τον Απρίλιο του 2019, η βρετανική αστυνομία εισήλθε στην πρεσβεία για να συλλάβει τον ιδρυτή του WikiLeaks και τελικά καταδικάστηκε σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων εγγύησης.

Τον Μάιο, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε επιπλέον 17 κατηγορίες στον Τζούλιαν Ασάνζ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και ζήτησε την έκδοση του.

Αν καταδικαστεί για αυτές τις κατηγορίες, ο ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετωπίζει 175 χρόνια φυλάκισης.

Πάντως, ο -τότε- Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σατζίντ Τζαβίντ, ενέκρινε την αίτηση έκδοσης, δηλώνοντας ότι δεν πίστευε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα αντιμετώπιζε θάνατο ή βασανιστήρια εάν εκδιδόταν στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

«Μείνε δυνατός»: Διαδηλωτές εμψυχώνουν τον Ασάνζ καθώς φεύγει από το δικαστήριο – Βίντεο

Διαβάστε επίσης

Eπείγουσα διεθνής έκκληση για τη σωτηρία της ζωής και την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ