Ελληνικό και κυπριακό “κράτος”. Μας εμπλέκουν στους πολέμους τους

Σε Ρόδο και Κύπρο αμερικανικά ελικόπτερα για την απομάκρυνση Αμερικανών από τη Μέση Ανατολή

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020

Μεταγωγικά ελικόπτερα και αεροσκάφη προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες προς Ελλάδα και Κύπρο τα τελευταία 24ωρα, με βασική αποστολή την εκκένωση διπλωματικών αποστολών ή τη μεταφορά Αμερικανών πολιτών από χώρες της Μέσης Ανατολής, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχηματισμός τεσσάρων ελικοπτέρων Σινούκ και δύο ελικόπτερα Black Hawk βρίσκονται στη Ρόδο, προερχόμενα από την Ελευσίνα και με πιθανό τελικό προορισμό την Κύπρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανικός αεροπορικός σχηματισμός, πριν λίγες ημέρες, είχε χρησιμοποιήσει για τον ίδιο σκοπό και την βάση της Σούδας.

Στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» βρίσκονται ήδη ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και άλλα δύο ελικόπτερα Σινούκ.

Όπως έγινε γνωστό χθες, Τετάρτη, η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχθηκε σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι αμερικανικές Αρχές μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία και έδωσε τη συγκατάθεση της για προσωρινή στάθμευση στην Κύπρο μονάδας ταχείας ανταπόκρισης, αποστολή της οποίας θα είναι σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, η εκκένωση προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και Αμερικανών πολιτών.

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομου Προδρόμου, σημειώνεται ότι, ως πάγια πρακτική και όπως έγινε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις, στη βάση αιτημάτων που υποβάλλονται από τρίτες χώρες εντός και εκτός ΕΕ και θα συνεχίσει να το πράττει ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αξιοποιώντας έτσι τη γεωγραφική της θέση, καθώς και τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Πηγή:www.cnn.gr/news/ellada/story/203465