Συζήτηση για το παλαιστινιακό την Τετάρτη 8/1

Έναν χρόνο μετά την ίδρυση της, η Πρωτοβουλία BDS Greece διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Παλαιστίνη: Eποικιστική Αποικιοκρατία, Σιωνισμός και το Κίνημα BDS» και ομιλητές τον ισραηλινό ιστορικό Ιλάν Παπέ και την ακαδημαϊκό και μέλος της παλαιστινιακής εθνικής επιτροπής BDS (BNC), Ραφίφ Ζιαντάχ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, στη Νομική Σχολή – Αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου, 7.30 μμ.

Ο ισραηλινός ιστορικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής Ιλάν Πάπε γεννήθηκε το 1954 στη Χάιφα. Δίδαξε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας, από όπου έφυγε το 2007 για να διδάξει στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Έξετερ στη Βρετανία. Ανήκει στο ρεύμα των Νέων Ιστορικών, που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές θέσεις και προτείνουν μια αναθεωρημένη ιστορική εκδοχή της ιστορίας του Ισραήλ και του σιωνισμού, ασκώντας κριτική στην αποικιοκρατική πολιτική του Ισραήλ. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Εμίλ Τουμά για τις Παλαιστινιακές Σπουδές. Εκτός από την “Ιστορία της σύγχρονης Παλαιστίνης” έχει γράψει τα βιβλία: “Britain and the Arab-Israeli Conflict” (“H Βρετανία και η αραβο-ισραηλινή διένεξη), “The Making of the Arab-Israeli Conflict, 1947-1951” (“H δημιουργία της αραβο-ισραηλινής διένεξης, 1947-1951”), “The Israel/Palestine Question” (“Το ισραηλινό/παλαιστινιακό ζήτημα”), “Τhe Modern Middle East” (“Η σύγχρονη Μέση Ανατολή”) και “The Ethnic Cleansing of Palestine” (“Η εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη”).

H Ραφίφ Ζιαντάχ γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου από γονείς Παλαιστίνιους. Είναι Λέκτορας Συγκριτικής Πολιτικής της Μέσης Ανατολής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην πολιτική οικονομία του πολέμου, τον ανθρωπισμό, τον ρατσισμό και την κατάσταση ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μέση Ανατολή.
Η Ζιαντάχ είναι επίσης ποιήτρια και πολιτική ακτιβίστρια. Είναι γνωστή για τα ποιήματά της “Hadeel”, “Shades of Anger” και “We teach life, sir”.

Το BDS (Boycott, Divest, Sanctions: Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων, Κυρώσεις) είναι ένα διεθνές μη βίαιο κίνημα, αντίπαλο προς κάθε μορφή ρατσισμού (συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού) το οποίο στρέφεται ενάντια σε επίσημους θεσμούς και κρατικές ή επιχειρηματικές επιλογές και επ’ ουδενί ενάντια σε πρόσωπα ή ταυτότητες.