Σπουδαίους φίλους κάναμε!

PM Netanyahu addresses the Knesset winter session

Ισραήλ: Κοινοβουλευτική ασυλία για τα σκάνδαλα διαφθοράς θα ζητήσει ο Νετανιάχου

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Την κοινοβουλευτική ασυλία αναφορικά με τις τρεις κατηγορίες διαφθοράς με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου σύμφωνα με σημερινές του δηλώσεις, μία εξέλιξη που θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες ακόμη τις διαδικασίες για ποινική του δίωξη.

Ο Νετανιάχου κρίθηκε υπόλογος τον περασμένο Νοέμβριο για τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου εναντίον του για ευνοιοκρατική αντιμετώπιση βαρόνων των μέσων ενημέρωσης, χάρις στην οποία αυτοί επωφελήθηκαν με πολλά εκατ. δολάρια, με αντάλλαγμα δώρα και την ευνοϊκή μεταχείριση του δεξιού ηγέτη από τους επικοινωνιακούς ομίλους τους.

Η δίκη του Νετανιάχου δεν μπορεί να διεξαχθεί άμα τη αιτήσει της κοινοβουλευτικής ασυλίας εκ μέρους του. Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την πρόθεσή του αυτή σε ζωντανή τηλεοπτική παρέμβασή του, λίγες ώρες προτού εκπνεύσει η σχετική διορία για την αίτηση. Στην διάρκεια της ομιλίας του, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως οι κατηγορίες εναντίον του έχουν πολιτικά κίνητρα και για το λόγο αυτό δικαιούται την προστασία της κοινοβουλευτικής ασυλίας.

Εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η πολιτική ζωή της χώρας, το κοινοβούλιο είναι φύσει αδύνατον να συζητήσει και να αποφασίσει για το αίτημα του Νετανιάχου πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 2ας Μαρτίου.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική ασυλία, ο Νετανιάχου χρειάζεται τη στήριξη των 61 από τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, την ίδια πλειοψηφία που χρειαζόταν εξάλλου να έχει εξασφαλίσει (χωρίς πάντως να γίνει κατορθωτό ως τώρα) ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, τόσο μετά τις εκλογές του Απριλίου, όσο και στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου, κατά το περασμένο έτος.

Πηγή: https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/202627/israil-koinovoyleytiki-asylia-gia-ta-skandala-diafthoras-tha-zitisei-o-netaniaxoy