Τούρκος ΥΠΕΝ: Από Αττάλεια μέχρι Τρίπολη θα παίρνουν πλέον την άδεια από εμάς

12 Δεκεμβρίου 2019

«Όλες οι δραστηριότητες από την Αττάλεια μέχρι την Τρίπολη θα υπόκεινται στην έγκριση της Τουρκίας και της Λιβύης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Φατίχ Ντονμέζ διευκρίνισε ότι «όλοι οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και όλα τα έργα που περνούν από την περιοχή, θα πρέπει να παίρνουν πλέον άδεια από αυτές τις δύο χώρες».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι χάρη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφηκε άμεσα η συμφωνία με την Τρίπολη για να προλάβουν την Ελλάδα.

«Εάν η Λιβύη είχε υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα, θα είχαν χάσει πολλά από τα δικαιώματά τους, όπως έγινε και με την Αίγυπτο από τη συμφωνία που σύναψε με την Κύπρο», υποστήριξε.

Αναφορικά με την αποστολή τουρκικού στρατού στη Λιβύη, ο Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε μόνη της τη Λιβύη. Πρέπει να παράσχουμε πλήρη στήριξη στην κεντρική κυβέρνηση».

Πηγή: http://www.cytoday.eu/index.php?id=17&nid=11519957

Σεισμικές έρευνες στην περιοχή που συμφωνήθηκε με τη Λιβύη

13 Δεκεμβρίου 2019

Στην άμεση έναρξη των σεισμικών ερευνών ανατολικά της Κρήτης προχωρά η Τουρκία μετά την Πρωτοχρονιά.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική βουλή, μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο της “συμφωνίας” μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, οι αρμόδιοι οργανισμοί στην Τουρκία θα προχωρήσουν στην έκδοση των σχετικών αδειών και στη συνέχεια σε έρευνες στη ζώνη που καθορίζει η διμερής συμφωνίας.

«Μην έχει κανείς αμφιβολία, θα γίνει ό,τι χρειαστεί. Τόσο η Γενική Διεύθυνση Μεταλλευμάτων και Πετρελαίου θα προχωρήσει άμεσα στην παροχή αδειών, όσο και Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου θα ξεκινήσει ταχύτατα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της στην ανατ. Μεσόγειο και μέσα στο 2020 θα προχωρήσει σε 5 νέες γεωτρήσεις.

«Η στάση μας ως Τουρκία, αναφορικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατ. Μεσόγειο, είναι ξεκάθαρη και στα λόγια και στις πράξεις. Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην ειρηνική και δίκαιη κατανομή των πηγών υδρογονανθράκων στην ανατ. Μεσόγειο, χωρίς να παραβιάζονται τα δικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα των τ/κ. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, που διεξάγουμε με τα πλοία μας, συνεχίζονται αδιαλείπτως και το 2020 σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε 5 νέες γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα».

Πηγή: https://www.sigmalive.com/news/international/601870/tourkos-ypen-seismikes-erevnes-stin-perioxi-pou-symfonithike-me-ti-livyi