Όλο το “βαθύ κράτος” σε ΗΠΑ και Ισραήλ!!!

Ανεξέλεγκτα τα βαλιτσάκια των παρακολουθήσεων

25/11/2019

Την 5η Νοεμβρίου, ο νέος πρόεδρος της ελληνικής Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Σακκάς παραδέχτηκαν στη Βουλή ότι οι επικοινωνίες στην Ελλάδα είναι διάτρητες. Ακόμη, δήλωσαν αδυναμία να υπολογίσουν πόσες συσκευές παράνομων παρακολουθήσεων, τα γνωστά «βαλιτσάκια», υπάρχουν στη χώρα. «Κανείς δεν ξέρει πόσα κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτή τη στιγμή, ούτε η ΕΥΠ το γνωρίζει», είπε ο κ. Ράμμος στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Αρχής τη διετία 2017 και 2018.
Κι όμως, μερικούς μήνες νωρίτερα, τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είχαν δεσμεύσει μυστικό κονδύλι ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για την αγορά «τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού» όχι μόνο από την ΕΥΠ και την Αστυνομία, αλλά και την ΑΔΑΕ.

Την απόρρητη υπουργική απόφαση, που υπεγράφη στις 7 Ιουλίου του 2018, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Τι προκύπτει από αυτή; Τα τρία υπουργεία έδωσαν 300.000 ευρώ στην Αστυνομία και 500.000 ευρώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για την αγορά συσκευών και προγραμμάτων παρακολούθησης. Αλλες 300.000 ευρώ διέθεσαν στην ΑΔΑΕ για να αγοράσει ένα μηχάνημα αντιπαρακολούθησης, ικανό να εντοπίζει παράνομες συσκευές υποκλοπών. Στην αργκό των ειδικών, η συσκευή είναι γνωστή ως «αντιβαλιτσάκι».

«Τα χορηγούμενα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών αναγκών των ως άνω υπηρεσιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους», αναφέρεται στο έγγραφο. Η ΕΥΠ και η Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. αξιοποίησαν το κονδύλι. Οχι όμως και η ΑΔΑΕ, που φέτος τον Σεπτέμβριο υπαναχώρησε από την αρχική θέση της και αποφάσισε αρνητικά.

Τα γεγονότα που μεσολάβησαν έχουν ως εξής: Τον Μάρτιο του 2019, η ολομέλεια της ΑΔΑΕ είχε αποφασίσει ομόφωνα να προχωρήσει στην προμήθεια της συσκευής. Οι εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων της Αρχής ήταν απολύτως θετικές, καθώς έκριναν ότι ο εξοπλισμός θα είναι χρήσιμος σε όλες τις κατηγορίες ελέγχων. «Με τα συστήματα αυτά θα διενεργούνται έλεγχοι, δίνοντας στην ΑΔΑΕ τη δυνατότητα να εντοπίζει πιθανή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.kathimerini.gr/1053200/article/epikairothta/ellada/ane3elegkta-ta-valitsakia-twn-parakoloy8hsewn

Διαβάστε επίσης

Σύμμαχοι: Υπό στενή παρακολούθηση του Ισραήλ ολόκληρη η Κύπρος