Τη Δευτέρα στην ΕΡΤ3 «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή»

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 9.45 το πρωί θα προβληθεί στην ΕΡΤ3 το ντοκιμαντέρ: «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή» του Λεωνίδα Βαρδαρού. 

20 χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

«1941… Όπως σήμερα έτσι και τότε οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια και από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία… Ύστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες: “Στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη”, στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν το φασισμό, για να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του…».

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού
Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας
Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Σενάριο – σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός
Παραγωγή: ΕΡΤ