Δράση «Χωρίς Μεσάζοντες» και… χωρίς παραγωγούς

Της Νόρας Ράλλη

Κανένας δεν περίμενε πως το προγραμματισμένο εδώ και χρόνια ραντεβού με την πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες», που πραγματοποιείται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στην πλατεία Πρωτομαγιάς (δίπλα στο Πεδίον του Αρεως), ξαφνικά απλά δεν θα γίνει. Ούτε οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας ούτε οι εκατοντάδες κάτοικοι και καταναλωτές που στήριζαν την πρωτοβουλία αυτή. Ωστόσο προχθές Κυριακή 6/10/2019 όσοι πήγαν δεν βρήκαν τίποτα. Η Περιφέρεια δηλώνει «αθώα», ωστόσο η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «τρέχει» εδώ και πέντε χρόνια» μας λέει ο κ. Δημήτρης Χασάπης, υπεύθυνος της δομής Καραβάνι Αλληλεγγύης «Το Μελίσσι», που είναι και ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να πραγματοποιηθεί αυτή η δράση τα τελευταία χρόνια αλλά και κάτι ακόμα: να μεταφέρει την πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες» από το άγαλμα του Κωνσταντίνου στο Πεδίον του Αρεως στην πλατεία Πρωτομαγιάς, όπου οι καταναλωτές ένιωθαν ασφαλείς και πιο άνετα.

Αυτή λοιπόν η προσπάθεια (που έγινε με μεγάλο κόπο) δεν βρήκε ανταπόκριση την προηγούμενη Κυριακή τυπικά από τη Διεύθυνση Πάρκων και ουσιαστικά από την Περιφέρεια.

«Δύο μόλις μέρες πριν, την Παρασκευή 4/10 το μεσημέρι, μου τηλεφώνησαν από τη Διεύθυνση Πάρκων για να με ενημερώσουν ότι αποκλείεται να γίνει η δράση την Κυριακή» μας εξήγησε ο κ. Χασάπης. «Προσπαθούσα όλη την υπόλοιπη μέρα να επικοινωνήσω με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κ. Γιώργο Δημόπουλο, αλλά συνεχώς μιλούσα με τη γραμματέα του, καθώς ο ίδιος ήταν σε συσκέψεις και μετά έφυγε χωρίς να επικοινωνήσουμε. Εχω ραντεβού μαζί του σήμερα για να του παρουσιάσω εκ νέου τη δράση μας, αν και είχα ήδη στείλει δύο αιτήσεις για να είμαστε και τυπικά σωστοί».

Η Περιφέρεια Αττικής ενημέρωσε χθες με ανακοίνωση ότι στηρίζει τον θεσμό των «αγορών χωρίς μεσάζοντες», ότι κακώς αναπαρήχθη η είδηση πως δεν έδωσε την άδεια να γίνει η δράση την προηγούμενη Κυριακή και ότι «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που αφορά την αξιοποίηση του συνόλου των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου της Αττικής, μεταξύ των οποίων και το Πεδίον του Αρεως» και, τέλος, πως «η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας περιφερειακής κοινωνικής πολιτικής».

Αναμένουμε πλέον την αντίδραση των κατοίκων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μαζική, καθώς και το αποτέλεσμα της συνάντησης του κ. Χασάπη με τον αντιπεριφερειάρχη που (μετά τον σάλο ίσως;) αναμένεται να γίνει σήμερα.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/